Sundhedsminister med nyt forslag: Flere skal kunne få erstatning for kræft udløst af asbest

Sundheds- og ældreministeren fremsætter fredag et lovforslag, der skal sikre, at flere personer, der er blevet ramt af kræft på grund af eksponering fra asbest, kan blive berettiget til erstatning.

Det har i flere år været kendt, at personer, der har arbejdet med eller været i nærheden af asbest, kan udvikle kræftsygdomme.

Derfor har det længe været muligt for personer, der tidligere har arbejdet med asbest, at få erstatning, hvis de blev syge på grund af eksponering for asbest.

Retten til erstatning har dog kun gjort sig gældende for asbestarbejdere og ægtefæller i husstanden, og derved har det ikke været muligt for børn i husstanden at få erstatning. Det blev dog ændret i 2017.

Asbest ramte ikke kun asbestarbejdere og husstanden

Aalborg Universitetshospital kunne i 2019 fortælle, at 38 ud af 12.000 tidligere elever fra fire skoler i nærheden af den tidligere Dansk Eternitfabrik havde fået kræftsygdommen malignt mesotheliom på grund af asbest.

Det fik i marts 2019 Mette Frederiksen til at udtale, at retten til erstatning dermed ikke kun burde gøre sig gældende for asbestarbejdere og personer i samme husstand.

- For mig er det afgørende, at vi som samfund siger: Der er nogle mennesker, der er blevet ramt af kræft, fordi der har ligget en eternitfabrik midt i Aalborg - lige op og ned af, hvor tusindvis af mennesker har boet. Selvfølgelig skal de have en erstatning, sagde Mette Frederiksen på baggrund af resultaterne i forskningen.

Nu er turen kommet til personer uden for husstanden

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke kunne derfor den 10. december præsentere regeringens forslag til en udvidet erstatning til asbestofre, der fredag blev fremsat til 1. behandling i Folketinget.

Forslaget lægger op til, at personer, der udvikler kræft på baggrund af asbesteksponering, også skal kunne modtage erstatning, selvom de ikke har boet i husstand med en asbestarbejder.

Ordningen forventes at koste staten mellem 9 og 11 millioner årligt frem mod 2025.


Seneste nyt

fra Nordjylland