Seneste nyt:

Sygeplejerske springer ud som opfinder

Nordjyde løser problemer efter fod- og benoperationer med ny opfindelse.

En nordjysk sygeplejerske har brugt pap til at løse et stort problem i ortopædkirurgien - aflastning af ben efter en operation. Hendes opfindelse er nu sat i produktion og indført på Aalborg Universitetshospital.

- Det er jo bare for at undgå helt almindelig komplikationer som hævelse, blødning og smerter, siger sygeplejerske Birgitte Hasselgaard Jensen.

Deculeg hedder opfindelsen. Den er lavet af et stykke foldbart genbrugspap. Birgitte Hasselgaard Jensen fik ideen til Deculeg, en dag hun begyndte at regne på, hvor mange ressourcer Aalborg Universitetshospital bruger på aflastning af ben og fødder.

- Det endte faktisk med, at for hver gang vi brugte den her (Braunskinne, red.), så kostede det næsten 270 kroner. Man skal både skal lægge rengøring, portør og min tid ind i det, og så tænkte jeg, at det måtte vi kunne gøre billigere ved bare at lave et stabilt stykke pap, forklarer Birgitte Hasselgaard Jensen, da TV2 Nord møder hende på sammedagskirurgisk afsnit på Aalborg Universitetshospital.


En billigere løsning

Papstøtten, som sygeplejersken har opfundet koster bare 140 kroner. Den er lavet af 80 procent genbrugspap og kan sorteres til genbrug sammen med pap og pair, når patienten er færdig med at bruge den.

- Jeg synes, det er genialt i stedet for at købe en masse tæpper og dyner til at holde sit ben over hjertehøjde, siger Gitte Laursen, inden hun som en af de første patienter får papstøtten med til hjemmet i Hvalpsund.

Det tager normalt mange år med test og forsøg at få godkendt nye produkter til klinisk brug på sygehusene. I papstøttens tilfælde tog det kun tre.

Gitte Laursen fra Hvalpsund så frem til at få den nye opfindelse med hjem.
Gitte Laursen fra Hvalpsund så frem til at få den nye opfindelse med hjem.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Brug for kreativitet

- Det at være universitetshospital og hele tiden udvikle nyt kræver, at der er nogen, der undrer sig, og siger, at det her, det kan vi gøre bedre på en anden måde. Det har vi brug for, påpeger klinikchef Brian Brøndum Møller.

Efter en ortopædkirugisk operation hæver ben og fødder typisk op. Indtil nu har Aalborg Universitetshospital ikke kunnet hjælpe deres patienter med aflastning, efter de var udskrevet. Nu håber sygehuset, at Birgitte Hasselgaard Jensens opfindelse både hjælper patienterne, letter sygeplejerskernes arbejdsdag og sparer ressourcer.

- Jeg synes, det er fremragende. At man både kan bruge det her og sende det med hjem. Derudover er det CE godkendt og en god afløser for det, der er i forvejen. Det er fantastisk, smiler Brian Brøndum Møller.

Sygeplejerskens opfindelse bliver fremstillet af en privat producent. Birgitte Halsselgaard Jensen har taget designbeskyttelse og får såkaldte royalties hver gang, der bliver solgt en papstøtte til cirka 140 kroner.

Valérie Daussin fra Idéklinikken har hjulpet med det jurisdiske arbejde.
Valérie Daussin fra Idéklinikken har hjulpet med det jurisdiske arbejde.
Foto: Hans-Christian Lauritzen


Idéklinik hjalp Birgitte i gang

Idéklinikken på Aalborg Universitetshospital hjalp Birgittes projekt i gang. Her tager de sig af de idéer og forslag, der kommer fra de ansatte på de nordjyske hospitaler.

- Hvis man er god til at komme med ideer, så skal man også have hjælp til at udvikle sine ideer, lave en udviklingsplan, lave prototype og test. Det kræver kompetencer, som vi kan hjælpe med her i Idéklinikken, forklarer jurist i Idéklinikken Valérie Daussin.

Foreløbig er Birgitte Jensens papstøtte til fod og ben den nyeste idé i brug på Aalborg Universitetshospital. På Idéklinikken tror de på, at Nordjylland hurtigt bliver for lille til sygeplejerskens idé.

- Jeg tænker, det danske marked er klar, men der er måske også en store muligheder på det skandinaviske marked, pointerer Valérie Daussin.

TV2 Nord har besøgt Idéklinikken på Aalborg Universitetshospital.

Innovation vigtigere end nogensinde

Årligt modtager Idéklinikken cirka 40 forslag til nye produkter. Alle medarbejdere på de nordjyske hospitaler er velkomne. Idéklinikken hjælper blandt andet med søgning af fondsmidler til produktudvikling, godkendelse af kliniske produkter, og aftale med private producenter.

- Hospitalerne er pressede. Der er flere patienter, flere multisyge, flere kronikere og færre hænder, så der er brug for innovation mere end nogensinde før, og hospitalerne spiller en ledende rolle i at drive fremtidens sundhedsinnovation, siger innovationschef på Idéklinkken Jane Bjerregaard Rasmussen

Foreløbig har Birgitte Hasselgaard Jensen gjort sit for at gøre arbejdet lettere og hjælpe patienterne på Aalborg Universitetshospital. Hvor langt produktet når ud, tør hun ikke spå om endnu.

- Jeg er sygeplejerske. Det, vi er gode til, er at hjælpe vores patienter, og det er også det, vi er drevet af, påpeger Birgitte Hasselgaard Jensen.

- Så du bliver ikke millionær af det her?

- Nej det gør jeg ikke. Hvis jeg skulle være millionær, så skulle jeg lave noget helt andet. Det er ikke ønomien, der har drevet mig, slutter sygeplejersken, der nu også kan skriver opfinder på sit CV.


fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

010722 Skagen Festival

Nu spiller musikken i Skagen og Nibe

Festivalgæster

gallery De nordjyske festivaler er tilbage for fuld musik – og gæsterne elsker det

fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

Til forsiden

Til forsiden