Tendens: Flere private indsamlinger på nettet
En ung nordjysk kvinde har fået donationer over onlineplatforme til behandling af sin sygdom.
Venner til syg, nordjysk kvinde samler ind til lægebehandlinger – og sådan nogle tiltag ses i stigende grad.
Når alle andre muligheder er afprøvet, er der nogle patienter, der tager til udlandet for at blive behandlet for deres sygdomme. Sådanne ture og behandlinger kan blive rigtig dyre.
Det har nordjyske Kristina Hansen oplevet – hun tog til Polen for at blive behandlet for Myalgisk Encephalomyelitis, som blandt andet rammer immunforsvaret, nervesystemet og hormonsystemet.
Turen blev en realitet, fordi hendes venner samlede 100.000 kroner ind til hende.
- Det handler om mit liv. Jeg har ikke andre muligheder end det her, siger hun.
Flere indsamlinger – og flere donationer
Ifølge Caremaker, der er platform for indsamlinger, er der flere og flere private, der starter indsamlinger.
- Vi kan se en stigende tendens – især henvendt mod operationer i udlandet. Det er ikke små indsamlinger, vi snakker om. Nogle gange får folk samlet mange, mange tusinde kroner ind til behandlinger, siger Mike Nielsen, der er direktør for Caremaker.
Samtidig er der flere, der donerer penge til indsamlingerne.
- Det har taget tid for folk at få tillid til indsamlingerne. Jo flere succesfulde indsamlinger, man ser, jo mere tryghed skabes der omkring dem, siger han.
- Vi engagerer os følelsesmæssigt
Ifølge lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet, Thomas Mosebo Simonsen, er der en særlig grund til, at folk er villige til at donere penge til private indsamlinger.
- Det er identificerbart, og vi engagerer os følelsesmæssigt. Vi bliver en del af et socialt netværk og kommer tættere på en person som Kristina Hansen. I modsætning til store, offentlige organisationer er det meget konkret, siger han.
Han peger på, at det som forbruger af sociale medier kan være svært at navigere i, om en indsamling er reel eller ej.
Ved Caremaker er man helt klar over, at der en gang imellem er nogen, der forsøger at snyde.
- Vi oplever det i ny og næ, men det bliver opdaget lynhurtigt. Pengene når aldrig at blive overført – og dem refunderer vi selvfølgelig til dem, der har doneret, siger Mike Nielsen.