Thea kæmper for sin drøm: - De ved slet ikke, hvor hårdt det er
Den unge angriber er tvunget til at have arbejde ved siden af fodbolden for at få økonomien til at hænge sammen.
Du kan se programmet 'Den Ulige Kamp' i bunden af artiklen eller på TV 2 Play.
Thea Rhode drømte som så mange andre drenge og piger om at leve et liv som professionel fodboldspiller i udlandet, da hun startede som treårig med sporten.
For hende er det dog en drøm, som hun i dag skal arbejde ekstremt hårdt for - måske endda hårdere, end hvis hun var en mandlig fodboldspiller.
- Det er pissehårdt at være kvindelig fodboldspiller, for vi har jo ikke de samme vilkår som mændene, fortæller hun.
Det ville jo ikke være fair, hvis vi tjente det samme. Men det ville være rart, hvis man blev mere værdsat
Thea Rhode, angriber, AaB Women
Thea Rhode arbejder til dagligt på specialskolen VUK i Nørresundby som pædagogmedhjælper, mens hun ved siden af er angriber på AaB Womens førstehold.
Og det har især været en udfordring, hvordan balancen mellem job og fodbold skulle findes.
- Jeg kunne ikke være den, jeg ville være på arbejdspladsen eller på fodboldbanen. Så sagde min mor til mig, at hun syntes, at jeg skulle gå ned i tid, så jeg kunne være en god version begge steder, fortæller hun om den svære start i Aalborg.
Udbud og efterspørgsel
Tanker om ligestilling for mænd og kvinder var ikke noget, der fyldte den 20-årige jydes tanker, da hun begyndte til fodbold i Stensballe i det østlige Horsens.
- Dengang ville jeg se, hvor langt jeg kunne komme. Der tænkte jeg ikke rigtigt over løn og ligestilling mellem mænd og kvinder. Da spillede jeg bare fodbold, fordi det var sjovt, fortæller Thea Rohde.
Hun anerkender også, at der er flere forskellige faktorer, der spiller ind, når det kommer til den store økonomiske forskel mellem herre- og kvindefodbold.
Kunne jeg få den løn, som fik min hverdag til at hænge sammen, så havde jeg fuldt fokus på fodbold
Thea Rhode, angriber, AaB Women
Blandt andet spiller interessen fra tilskuernes side en stor rolle. På herresiden har AaB i den netop overståede sæson haft et tilskuergennemsnit på 7.427 tilskuere pr. kamp, mens AaB Womens rekord ligger på lidt over 1.000 fremmødte.
- Man kan sige, at det ikke ville jo ikke være fair, hvis vi tjente det samme, men det ville være rart, hvis man blev værdsat noget mere, mener angriberen, der med en løn på et par tusinde kroner om måneden er blandt de bedst betalte spillere i klubben.
- Det er jo slaveri
Også fra klubbens side kan man godt se, at der ikke er mange penge i kvindefodbold.
Generelt prøver AaB Women at give spillerne løn og penge til fodboldstøvler, men man er stadig langt fra samme økonomiske niveau som på herresiden.
- Det er jo tæt på slaveri. Men det er simpelthen drømmen og lysten til at spille fodbold, der driver dem, og det tager jeg virkelig hatten af for, siger sportschef i AaB Women, Morten Fals.
Sportschefen ved godt, at man ikke bliver rig af at spille kvindefodbold i Danmark. Derfor er muligheden for at komme på en landsholdet en vigtig faktor i den videre karriere.
- Det er jo drømmen at blive udtaget til landsholdet og derfra blive set af en klub i udlandet, så man kan få mulighed for at få en anstændig løn, fortæller han.
Lang vej til ligestilling
Thea Rohde har i løbet af sin karriere været i blandt andet AGF og Fortuna Hjørring, inden hun kom til AaB Women i vinteren 2023. Derudover har hun også spillet 11 kampe på U19-landsholdet.
Angriberen lægger ikke skjul på, hvorfor hun er hos AaB Women.
- Hvis jeg kunne få den løn, der kunne få min hverdag til at hænge sammen, så havde jeg fuldt fokus på fodbold. Det er jo derfor, jeg er flyttet til Aalborg. Det er jo ikke for at have et arbejde ved siden af og komme træt til træning, siger hun og uddyber.
- Så længe vi skal have et job og stå tidligt op og ikke kunne restituere efter en kamp, så kommer der ikke til at være lige vilkår for at komme langt i fodbold.
Se og hør mere om Thea Rhodes drøm og udfordringer i programmet herunder: