Seneste nyt:

To nordjyske ishockeykvinder udtaget til OL - en håndfuld herrer kan også komme med

To nordjyder er med, når det danske kvindelandshold i næste måned tager hul på den olympiske ishockeyturnering. Også på herrelandsholdet kan der blive nordjysk islæt.

Der bliver skrevet dansk idrætshistorie, når vinter-OL i den kinesiske hovedstad Beijing begynder i næste måned. Aldrig tidligere har Danmark sendt så mange atleter til et vinter-OL, som tilfældet bliver i år, og flere nordjyder er en del af den danske delegation.

Mandag satte Danmarks Idrætsforbund navn på de 23 spillere, der repræsenterer det danske kvindelandshold i ishockey ved vinterlegene, og her er to nordjyder i form af backen Simone Jacquet Thrysøe fra AaB Ishockey og forwarden Josefine Jakobsen, der spiller i svenske Djurgårdens IF, men stammer fra Aalborg, med.

quote Danskerne er ikke vant til at se kvinder spille ishockey, men det vil vi ændre på.

Josefine Jakobsen, ishockeyspiller

- Vi er et godt hold med mange rutinerede spillere suppleret med gode unge spillere, og vi har været inde i en rigtig god periode, som begyndte allerede før corona, siger Josefine Jakobsen, der er landsholdskaptajn, og fortsætter:

- Det var helt fantastisk, at OL-kvalifikationen lykkedes, og vinter-OL bliver en kæmpe oplevelse. Men vi tager ikke til Beijing for at få en ferie. Vi tager afsted med det mål at levere nogle rigtigt gode resultater. Og jeg tror ikke en kvartfinaleplads er urealistisk, lyder det.

Vil bane vejen for unge ishockeykvinder

Det er ikke tidligere lykkedes Danmark at kvalificere sig til den olympiske ishockeyturnering - hverken på kvinde- eller herresiden. Det gjorde det dog denne gang, hvor begge hold er med.

- Danskerne er endnu ikke så vant til at se kvinder spille ishockey, men det vil vi ændre på. Det ville være dejligt, hvis vi kunne bane vejen for kommende generationer af unge kvindelige ishockeyspillere, siger Josefine Jakobsen.

- Herrelandsholdet har jo været inde i en utrolig flot udvikling i de seneste 10 til 12 år og vist, at dansk ishockey kan noget helt specielt, selvom vi ikke har så mange spillere at tage af.

De danske kvinder er i gruppe med Japan, Tjekkiet, Sverige og værtsnationen Kina. Hvis holdet skal nå kvartfinalen, skal det slutte blandt de tre første i gruppen.

Flere nordjyder i spil til herrelandsholdet

Det danske herrelandshold, som trænes af aalborgensiske Heinz Ehlers, deltager også ved vinter-OL. Truppen, som kommer til at bestå af 22 markspillere og tre målmænd, er ikke udtaget endnu. Men flere nordjyske ishockeyspillere har gode muligheder for at være på listen, når Heinz Ehlers deler OL-billetterne ud.

I OL-kvalifikationsturneringen kunne landstræneren råde over spillere fra NHL, der er verdens bedste ishockeyliga. Det var også planen, at han kunne det til OL, men kort før jul besluttede den nordamerikanske liga, at spillerne alligevel ikke ville få fri til at deltage i den olympiske turnering.  

Coronapandemien har nemlig betydet, at en række NHL-kampe er udskudt. Derfor ville der ikke være plads til en OL-pause i det tætpakkede kampprogram.

Det får den betydning, at den nordjyske NHL-spiller Nikolaj Ehlers ikke kommer til OL.  Det samme er tilfældet for frederikshavneren Joachim Blichfeld og aalborgenseren Mads Søgaard, der er på NHL-kontrakt og spiller i den næstbedste nordamerikanske række, AHL.

To sikre og fire boblere

Fraværet af NHL-spillere gør, at Heinz Ehlers kan finde plads til andre i den danske OL-trup, og her er der nogle nordjyske spillere blandt boblerne.

Jesper Jensen fra Frederikshavn White Hawks ser ud til at have gode chancer for at blive udtaget til OL, og det samme gør landsholdsveteranen Julian Jakobsen fra Aalborg Pirates, der er bror til Josefine Jakobsen. Både Jesper Jensen og Julian Jakobsen var med i OL-kvalifikationsturneringen.

Ved den seneste VM-turnering i ishockey deltog den aalborgensiske back Oliver Larsen samt forwardtrioen Mathias From, Nicolai Meyer og Nick Olesen fra Frederikshavn. Disse fire spillere må alle være på Heinz Ehlers' bruttoliste efter gode præstationer i nogle af Europas stærkeste ligaer i denne sæson.

Det er derfor ikke urealistisk, at fire til fem nordjyder bliver en del af herrelandsholdets OL-trup. Danmarks herrer er ved vinter-OL i pulje med Tjekkiet, Schweiz og Rusland, som dog ikke må deltage som nation og derfor stiller op under navnet ROC.

Vinter-OL finder sted fra 4. februar til 20. februar.