02:01

Når danske specialstyrker bliver sendt til brændpunkter rundt i verden, så skal de i fremtiden styres af Specialoperationskommandoen fra Flyvestationen i Aalborg. I denne uge er de ved at afslutte deres første og største øvelse for specialstyrker i Danmark, hvor over 2000 soldater deltager. Her kan du komme med helt ind i hjertet af kommandocentralen.

Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste Nord

1 af 2

Træner til at lede specialoperationer i hele verden

2000 soldater fra specialenheder er på øvelse i hele landet. Om få år skal Danmark lede rigtige missioner i udlandet

I 14 dage har operation Night Hawk været i fuld gang i hele landet. Det er en øvelse for specialstyrker fra mange forskellige lande – i alt over 2000 soldater.

Hele øvelsen bliver ledet fra Specialoperationskommandoen (SOKOM), som holder til på flyvestationen i Aalborg.

- Alt det, som jeg sætter i værk her, det bliver til noget handling rundt omkring i Danmark, siger Jens Bach, som er chef for operationer i Specialoperationskommandoen.

Her træner de mange forskellige scenarier, så tæt på virkeligheden som muligt. I kommandocentralen sidder omkring 150 mand og leder hele øvelsen.

- Det er en meget væsentlig øvelse for os. For en af vores opgaver som Specialoperationskommando, det er, at vi skal opbygge en enhed, som kan sættes ind i den store verdens militæroperationer, siger Jens Bach.

For halvandet år siden blev det danske forsvars specialoperationskorps – Frømandskorpset og Jægerkorpset, underlagt Specialoperationskommandoen i Aalborg.

Om få år er planen, at Specialoperationskommandoen skal kunne lede i samarbejde med to andre lande, specialstyrker fra op til otte lande i missioner rundt omkring i verden.

- En specialoperationsenhed, som kan blive sendt ud til Irak for eksempel, og styrer indsatsen af specialoperationsstyrker, fortæller Jens Bach.

Indtil videre er Specialoperationskommandoen ikke stor nok til at kunne lede i rigtige missioner. Men øvelsen har vist, at de er godt på vej.

- På de her to ugers øvelse, vi har kørt nu her, der har vi fået det til at virke, og alt ser rigtig godt ud, siger generalmajor Jørgen Høll, chef for Specialoperationskommandoen.

Hele øvelsen slutter torsdag.