Fra venstre Katja Jørgensen, Rebekka Rømer og Oda Jystad Jensen. De skal alle tre deltage ved VM i styrkeløft. Foto: Simon Mølgaard

Tunge vægte og hård træning: Kvinder styrkeløfter som aldrig før

VM i klassisk styrkeløft er i gang, og fra den traditionsrige styrkeløftklub i Aalborg sender de dobbelt så mange kvinder afsted som mænd. Kvinderne vinder i stor stil frem i sporten, der ellers typisk har været domineret af mænd.

Testosteronet springer næsten i hovedet på en, når man træder ind i Aalborg Styrkeløfter Klub.

Jeg har egentlig kun hørt positive ting fra folk, der synes, at det er sejt, og spændende, fordi det måske ikke er en typisk kvindesport.

Katja Jørgensen, Aalborg Styrkeløfter Klub. 

Men man skal ikke dreje hovedet meget for at få øje på den første kvinde. En af dem er Katja Jørgensen, der er kommet i styrkeløfter klubben i to et halvt år.

- Jeg vidste slet ikke, at det var en sportsgren dengang. Det har altid været sjovt for mig at træne og altid været sjovt for mig at styrketræne, siger Katja Jørgensen, der styrkeløfter fem gange om ugen i Aalborg Styrkeløfter Klub.

Lige nu er Katja sammen med tre andre kvinder fra Aalborg Styrkeløfter Klub i Sverige, hvor hun skal deltage i VM i klassisk styrkeløft, der foregår fra d. 3.- til den. 15. juni. 

- Jeg har egentlig kun hørt positive ting fra folk, der synes, at det er sejt, og spændende, fordi det måske ikke er en typisk kvindesport, siger Katja Jørgensen.

Fra 2 til over 20

På fem år er styrkeløfter klubben i Aalborg gået fra at have to kvindelige medlemmer til i dag at have over tidoblet det antal.

- Det har været helt fantastisk for sådan en klub som den her, for vi har altid savnet piger. Det har jo været en mandsdomineret sport, så for os har det været rigtig godt, siger formand i Aalborg Styrkeløfter Klub, Jan Vestergaard, til TV2 Nord.

Læs også Større budget og større drømme: Direktøren får travlt, mens guldholdet puster ud

I mere end tyve år har Aalborg Styrkeløfter Klub ikke haft kvinder repræsenteret ved VM i styrkeløft.

- Jeg er mega stolt. Jeg havde sgu aldrig forestillet mig, at vi skulle stille med fire piger til et verdensmesterskab, siger Jan Vestergaard.

Udover Katja skal de to juniorkvinder, Rebekka Rømer og Oda Jystad Jensen også afsted til VM. Selvom sporten typisk er domineret af mænd, så er det ikke noget problem for de to unge kvinder.

- Vi er jo på samme niveau med drengene, altså vi har jo også sjovt med drengene. Der er ikke nogen kløft imellem nogen, siger Rebekka Rømer, der styrkeløfter i Aalborg Styrkeløfter Klub.

- Jeg synes egentlig at sporten er meget inkluderende over for rigtig mange forskellige mennesker – både aldre og køn. Vi har vægtklasser og aldersgrupper. Så vi er mange forskellige typer mennesker, der kommer godt ud af det med hinanden, fordi vi har den her sport tilfælles, fortsætter Oda Jystad Jensen, der også styrkeløfter i Aalborg Styrkeløfter Klub.

02:36

VIDEO: Kom med en tur i Aalborg Styrkeløfter Klub. 

Luk video

Jo flere jo bedre

I løbet af 2019 har Aalborg Styrkeløfter Klub allerede fået syv nye kvindelige medlemmer.

- Vi vil gerne have mange piger til at komme, fordi vi synes, at det er en sport, der tilbyder rigtig meget. Som man kan se, så er det ikke ensbetydende med, at man bliver stor og voldsom at se på, siger Jan Vestergaard.

Drømmen for Katja ved VM er at komme hjem med en bronzemedalje, men hun vil også gerne komme hjem til flere kvindelige medlemmer.

- Nu er vi mange kvinder her i klubben, men ellers kunne det være fedt. Hvis bare man kunne give en lille inspiration til nogle – altså det vil kun være godt af at få flere kvinder med, siger Katja Jørgensen.

Foreløbige VM-resultater:

Oda Jystad Jensen i juniorklassen under 52 kilo:
​​​​​- 110 kg i squat, hvilket er dansk rekord.

- Bænkpres 80 kg.

- Dødløft 152,5 kg.

- Dansk rekord med i alt 342.5 kg. 

- Samlet placering 6.

 

Rebekka Rømer i juniorklassen under 72 kilo: 

- 145 kg i squat. 

- 100 kg i bænkpres.

- 177,5 i dødløft.

- I alt 422,5 kg og fire danske rekorder. 

- Samlet palcering 10.

 

Katja Jørgensen er først i aktion fredag d. 14. juni.