TV: Elge trives og har det godt
Privatoptagelser: Tom Brøndsted
Elgene trives, har det godt og gør deres arbejde, fortæller skov- og landskabsingeniør.
De fem elge der 23. juni fik deres frihed og blev lukket ud i det 21 kvadratkilometer store område i Lille Vildmose har det alle godt og gør deres arbejde. Det fortæller skov- og landskabsengeniør Jens Vinge fra Aalborg Kommune.
Da porten blev åbnet havde elgene, der er godt et år gamle, ikke travlt med at komme ud, men stille og roligt forlod de karantæneområdet - og gik hver til sit.
- De har opført sig som vi har forventet. Det er asociale dyr, så de har fordelt sig ud over området og passer sig selv, siger Jens Vinge.
- De opholder sig alle i den nordlige del af området. Det er der, der er mest at spise, og det gør de også i stor stil.
Heldigvis, for det for det er i funktionen naturplejere elgene er blevet genindført i Danmark - 5000 år efter de sidst var i landet.
- De er i fuld gang med deres arbejde og nedbider specielt birk og pil, som de skal, siger Jens Vinge.
Da elgene skulle sættes fri var journalister og fotografer fra mange af de store danske og regionale medier mødt op, men de tog alle hjem med en lang næse. Elgene viste sig slet ikke.
Efterfølgende har flere af de besøgende dog været så heldige at opleve de store dyr, og en af dem, Tom Brøndsted, fik sig noget af en naturoplevelse, da han kørte gennem området.
Den har han delt med TV2 Nord, og du kan se videoen over denne artikel.
Jens Vinge fortæller, at elgene har betydet at mange flere end normalt har besøgt Lille Vildmose. Han har dog en bøn til alle, der vil opleve dyrene på tæt hold.
- Bliv i bilerne! Dyrene vejer omkring 200 kilo, og det er altså vilde dyr, der ikke skal hverken klappes eller fodres. De skal fortsat være vilde, og samtidig er det et spørgsmål om borgernes sikkerhed, siger Jens Vinge.
- De største tyre vejer omkring 500 kilo, når de er fuldt udvokset, og når vi kommer hen til august og september, hvor de er i brunst, bliver de ret utilregnelige.
For at elgene ikke skal vandre rundt i det ganske land, er der etableret såkaldte færiste samt hestevognslåger ved indfaldsvejene til området. Disse sikrer fri adgang for besøgende, samtidig med at elgene og krondyrene holdes inde. Området er samtidig omgivet af et 30 kilometer langt hegn.