Tylstrup Skole melder sig på banen med kritik af Aalborg Kommune
Foto: TV2/Nord
Det kommer til at betyde lærer-fyringer, hvis ny model på skoleområdet bliver vedtaget, lyder det fra skolebestyrelsen på Tylstrup Skole.
Det kommer til at betyde lærer-fyringer, hvis ny model på skoleområdet bliver vedtaget, lyder det fra skolebestyrelsen på Tylstrup Skole.
Tylstrup Skole melder sig nu i koret af kritikere mod den nye såkaldte visitationsmodel, som Aalborgs politikere mandag skal tage stilling om, skal føres ud i livet.
- Forældrene her i byen, som har børn i specialtilbud, er bekymrede for, at de børn skal blive hjemtaget for at få skolens budget til at hænge sammen, siger Anne Merethe Christensen, der er formand for skolebestyrelsen på Tylstrup Skole
Modellen handler om, hvor regningen for børn med særlige behov i skolen skal lande. Indtil videre er det Aalborg Kommune, der betaler, når et barn bliver vurderet til at have så store vanskeligheder ved at være i den almindelige folkeskole, at barnet skal flyttes til specialtilbud.
Med den nye visitationsmodel lægges der op til, at det er hver enkelt skole, der skal betale udgifterne til specialtilbuddene. Og det koster dyrt for en lang række skoler, idet skoleforvaltningen har beregnet, at udgifterne til børn med særlige udfordringer koster 318.000 kroner pr. barn.
Og bliver modellen vedtaget, så kommer det til at koste lærerstillinger – også på Tylstrup Skole. Det fastslår formanden for skolebestyrelsen, som netop har sendt et til brev skoleudvalget i Aalborg Kommune, hvor bekymringen for fremtiden beskrives.
- Det må være tydeligt for enhver, at det ville have være helt umuligt at videreføre undervisningen for de børn, som stadig går i Tylstrup Skole med den reduktion i lærerstaben, siger Anne Merethe Christensen, der er formand for skolebestyrelsen på Tylstrup Skole.
For det kommer til at koste lærerstillinger, hvis modellen bliver vedtaget, mener skolebestyrelsen.
Fredag lød samme melding fra Vadum Skole. Her vil skolen ligeledes stå med dilemmaet om at fyre lærere eller trække børn fra specialtilbud tilbage i de almindelige klasser.
- Jeg frygter, at vi kommer til at se mange forældre, der tager deres børn i hånden og finder et andet skoletilbud til dem, fordi det her bliver for hårdt for alle parter, siger Kirsten Bundgaard, der er formand for skolebestyrelsen på Vadum Skole.
I Tylstrup mener skolebestyrelsen, at det er en urealistisk løsning at indføre ny visitationsmodel for børn med særlige behov i skolen, for med de økonomiske konsekvenser, bestyrelsen er blevet præsenteret for, så lader det sig ikke gøre at sikre skolen – hverken for børn inden for almen eller specialområdet.
- Som forældre i et lille lokalsamfund er det altid svært at skulle acceptere, at ens barn ikke kan gå sammen med kammeraterne i den lokale skole, og når først beslutningen er truffet, og barnet er begyndt at trives i en anden skole med lang transporttid til følge og endnu længere skoledage, så er det næsten ikke til at bære, at de nu skal til at være bekymrede for, om barnet nu kan blive i specialtilbuddet eller bliver tvunget ind i et inklusionsforløb. Og det må bare aldrig blive økonomien, der afgør, om et barn med særlige behov får det rette tilbud om hjælp, siger Anne Merethe Christensen, der er formand for skolebestyrelsen på Tylstrup Skole.
Tina French, rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune (Venstre), forsvarer modellen:
- Den her fordeling skubber sig jo hele tiden, fordi der hver eneste år kommer ny børnehaveklasse ind, og der går nogle klasser ud i den anden ende. Der er ikke nogle, der skal være bekymret for, at man bliver efterladt i et hjørne i kommunen, sagde Tina French fredag til TV2Nord.
Skoleudvalget har indkaldt til ekstraordinært møde mandag eftermiddag om sagen.