LIGE NU:

UCN vil åbne uddannelse i Vietnam

Fremover kan det blive muligt for unge vietnamesere at få en dansk uddannelse som bygningskonstruktør, uden at de skal flytte fra Vietnam.

Små modeller af huse og arkitekttegninger flyder hen over bordene på den internationale bygningskonstruktøruddannelse på University College Nordjylland (UCN) i Aalborg. De studerende taler engelsk til hinanden, for de kommer fra hele verden, og tre af dem er fra Vietnam.

- Danmark er et af de førende lande inden for uddannelse, så jeg kan ikke se nogen grund til ikke at vælge og studere her, siger Nguyen Quang Loc, der kommer fra Ho Chi Minh City i Vietnam.

Hans klassekammerat, Tran Hai Nguyen, er også rejst fra Ho Chi Minh City til Aalborg for at læse til bygningskonstruktør. Et fag, man ikke kan læse i Vietnam, selvom der er brug for det i Vietnams byggeboom:

- Faget er meget stort i Vietnam, men det er svært at finde skoler og universiteter, der underviser studerende i dette fag, siger hun.  

Fra september 2019 behøver studerende fra Vietnam ikke længere at rejse til Danmark for at blive bygningskonstruktør. UCN har nemlig fået tilladelse til at eksportere hele uddannelsen, så en identisk uddannelse kan åbne op i Ho Chi Minh City.

UCN fik allerede godkendelsen i 2016, men det har taget lang tid at få projektet stablet på benene, fordi der også skulle indhentes godkendelser fra de vietnamesiske myndigheder.

- Det har været en lang proces at nå derhen, hvor der er go både fra Vietnam og Danmark til at gøre det her. Så tænker man måske, at det er piece of cake, for vi har jo allerede uddannelsen i Danmark, så vi kan vel bare lægge den derud. Sådan har det så bare ikke været, vi har været igennem mange processer for at lægge den derud, siger Jan Holler Foget, der er uddannelseschef på UCN Teknologi.

UCN's rektor, Lene Augusta Jørgensen, har også været på besøg på uddannelsen i Vietnam. 
UCN's rektor, Lene Augusta Jørgensen, har også været på besøg på uddannelsen i Vietnam. 
Foto: UCN Global Office

Brug for bygningskonstruktører i Vietnam

UCN sendte allerede for otte år siden et hold afsted til Asien for at se, om der var et marked for uddannelser fra Danmark. UCN var både i Kina, Sydkorea og Vietnam, og valget faldt på sidstnævnte, fordi der er gode samarbejdsmuligheder i Vietnam, både med et lokalt universitet og flere af de store byggefirmaer.

Det første trin mod at åbne uddannelsen blev at åbne et kontor i Vietnam med lokale ansatte. Kontoret skal hjælpe til at udbrede viden om uddannelsen og rekruttere nye studerende. Målet var at rekruttere 25 nye studerende, men kontoret har formået at få 30 studerende tilmeldt uddannelsen:

- Det er meget spændende. Ikke kun på grund af antallet af studerende, men også fordi det vietnamesiske samfund og marked har brug for mennesker, der arbejder som bygningskonstruktør, fortæller Binh Duc Hoang, der er ansat på UCN’s kontor i Ho Chi Minh City.

Vietnam har haft en betydelig økonomisk fremgang de seneste år, og flere familier sender deres børn til udlandet for at gå på universitetet, men uddannelse i udlandet er stadig uopnåeligt for en stor del af middelklassen.

Derfor vælger flere at betale for, at deres børn kan blive boende i Vietnam, men gå på en international uddannelse. Hele universiteter er eksporteret fra Australien, USA og Storbritannien, og Vietnams regering har fokus på at styrke de internationale uddannelsesmuligheder i landet.

30 vietnamesiske studerende går på grundforløb i Ho Chi Minh City for at blive klar til at starte på uddannelsen som bygningskonstruktør til sommer. 
30 vietnamesiske studerende går på grundforløb i Ho Chi Minh City for at blive klar til at starte på uddannelsen som bygningskonstruktør til sommer. 
Foto: UCN Global Office

Forskel på undervisningen

Dansk uddannelseskvalitet er det, der skal sælge danske uddannelser i udlandet. Måden at undervise og uddanne studerende på er anderledes i Danmark end i Vietnam. På danske uddannelser forventes det, at de studerende deltager aktivt og stiller spørgsmål.

I de vietnamesiske skoler er klasseværelserne ofte fyldt til randen med studerende, og det er ikke tilladt at stille spørgsmål. De studerende skal lytte til læreren og skrive ned, hvad der bliver sagt.

- Jeg er vant til at skulle lytte en masse og høre på læreren, der taler. Der er ikke meget interaktion mellem lærer og studerende, så det er en ny oplevelse for mig, siger Nguyen Quang Loc.

Bygningskonstruktøruddannelsen i Vietnam kommer til at være identisk med den, der allerede udbydes i Aalborg. Det betyder, at de studerende fra Aalborg til hver en tid kan tage et semester i Vietnam eller omvendt, for de vil være på samme niveau. Samtidig kan underviserne i Aalborg også blive udstationeret til Vietnam uden de store problemer.

quote Et eller andet sted skal det jo være win-win. Både for Vietnam, men bestemt også for os.

Jan Holler Foget, Uddannelseschef, UCN Teknologi

- Jeg ser det som en vigtig del af vores uddannelse, at de studerende får et internationalt perspektiv. Hvis vi laver samarbejder i Østen, så får de jo det her internationale perspektiv. Et eller andet sted skal det jo være win-win. Både for Vietnam, men bestemt også for os, siger Jan Holler Foget.

Lande som USA, Australien og New Zealand har solgt uddannelser til udlandet i mange år med stor succes, men markedet er stadig nyt for Danmark. Med den nordjyske uddannelse som bygningskonstruktør træder Danmark for første gang ind på markedet for eksport af samlede, akkrediterede uddannelser i udlandet.

- Det er en hård proces, men nu har vi trådt den første vej, siger Jan Holler Foget.

I første omgang er det kun uddannelsen som bygningskonstruktør, der eksporteres til Vietnam. I fremtiden håber UCN på, at de kan sælge endnu flere uddannelser til Vietnam.

- Mit håb er, at vi i fremtiden, måske inden for de næste 5 - 10 år, kan lægge endnu flere uddannelser ud til Vietnam, siger Jan Holler Foget.