Foto: Lars Lyngdahl

Unge mænd dømt for fraværshacking

Unge mænd ændrede deres eget og andres fravær på IT-system ved at logge ind med en lærers kode. Nu er de dømt.

I efteråret 2014 hackede to unge mænd sig, ved at gætte et lærerlogin, ind på Undervisningsministeriets system elevplan.dk og rettede deres eget og andres fravær. Det har nu givet dem en dom ved Retten i Aalborg.

- Det er ulovligt bare at gå uberettiget ind i systemet, men de ændrede også fraværet, og det er en skærpende omstændighed, fortæller politianklager David Schmidt Hvelplund, der førte sagen i retten.

De to mænd, der i dag er er 19 og 22 år gamle var tiltalt i henholdsvis ni og fem tiltalepunkter, der alle vedrører ændring af fravær for dem selv eller andre elever på Aalborg Handelsskole. De blev dømt for henholdsvis otte og fire punkter og hver idømt 30 dages betinget fængsel.

- Den ene tiltalte erkendte faktisk alle forholdene, men han fortalte i retten, at han gættede sig til lærerens login. Han aflurede det ikke. Den anden tiltalte nægtede alle forholdene selvom han op til retssagen faktisk havde erkendt noget af det, fortæller David Schmidt Hvelplund.

Udover at ændre fraværet for sig selv, ændrede de to tiltalte fraværet for i alt syv andre elever på Aalborg Handelsskole. Ændringerne skete enten på bestilling fra eleven selv, eller efter de nu dømte unge mænds eget initiativ. I et tilfælde tog den nu 19-årige unge mand imod betaling for at ændre fraværet for en anden, men sagde i retten, at han efter at have modtaget pengene, eftergav betalingen.

Flere af de unge mennesker, der gennem de nu dømte fik ændret deres fravær, har selv modtaget dom i forbindelse med sagen. Det har de, fordi det at bestille en ulovlig gerning, sidestilles med selv at udføre det ulovlige.