Unge ordblinde i Aalborg har lav selvtillid: Folk tror vi er dumme

Et kursusforløb skal styrke unge ordblindes kompetencer. Både med hensyn til læsning, men også for at møde omverdenens fordomme.

Unge ordblinde tror ikke på sig selv, og det har lav selvtillid. Sådan lyder den tese UngAalborg og Aalborg Ungdomsskole arbejder ud fra, når de i disse dage afholder er kursusforløb for unge ordblinde. 

På grund af de mange fordomme, der er om ordblindhed, tror de ramte ikke på sig selv. Det vil de nu forsøge at gøre op med. 

-  Vi i UngAalborg er interesserede i at give unge ordblinde muligheden for at styrke deres handlekompetencer, så de bliver aktører frem for ofre, fortæller Wilma Walther-Hansen, der er projektleder i UngAalborg. 

For offerrollen bliver trukket ned over hovedet på de unge ordblinde. 

-  Folk kan godt tænke, at ordblinde er lidt bagud og de er ikke så kloge, og IQen er rimelig langt nede. Men sådan er det slet ikke, fortæller Frederik Bøgedal, der til dagligt går i 9.B på Gug Skole, men som i denne uge deltager på kurset. 

Kurset varer fra mandag til fredag. I løbet af de fem dage er der både teoretiske og praktiske øvelser blandt andet bestående af rollespil. Derudover træner eleverne deres brug af de elektroniske hjælpemidler, der er til råde. Og så bliver det talt en hel del om det psykologiske ved at være ordblind. 

-  Mange af dem har ikke ret stor selvtillid og tror ikke, at der er de samme muligheder for dem som for andre unge. Så vi bruger rigtig meget energi på at forætlle dem, at de skal have lov at drømme og lov at håbe - der er også en plads til jer. I er lige så meget værd som alle os andre, fortæller Wilma Walther-Hansen. 

- Det betyder rigtig meget. Man skal jo ikke gå ned bare fordi, man er ordblind. Man er ligesom alle andre, man har bare lidt ekstra at kæmpe med, fortæller Frederik Bøgedal. 

Kurset slutter fredag. Det har gavnet og Frederik Bøgedal tror på, at han nu er endnu mere klar til de udfordringer, der venter ham, når han til sommer går ud af 9. klasse. 

- Jeg føler mig godt rustet til at gå ud i verden og virkelig vise, at jeg kan godt, og at jeg ikke bare giver op, fortæller Frederik Bøgedal. 

UngAalborg og Aalborg Ungdomsskole har planer om at gennemføre kurset mindst to gange mere i løbet af 2018. 

 

 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland