Unge som Lukas kan blive taberne i nyt udspil
Regeringen lægger i et udspil op til at droppe muligheden for at gå i 10. klasse alle andre steder end på efterskoler.
Lukas Hansen går til dagligt i 10. klasse på Klostermarksskolen i Aalborg.
- Jeg havde lige brug for et år mere til at blive voksen, fordi jeg havde slækket rigtig meget på det i 9. klasse og måske ikke taget det superseriøst, siger eleven Lukas Hansen.
- Derfor følte jeg også, at det var rigtig godt at få et år i 10. klasse, hvor jeg kunne gro mere som person.
Det er dog ikke sikkert, at de unge får samme mulighed fremover. I et nyt udspil lægger regeringen nemlig op til at nedlægge den almindelige 10. klasse.
- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, fordi der er mange, der går glip af det, og som bliver tvunget til at tage et valg, som de måske vil, fordi de ikke kan komme ind på deres ønskede ungdomsuddannelse, fordi deres snit ikke er højt nok, siger Lukas Hansen om regeringens udspil.
- Jeg gjorde det mest, fordi jeg var i tvivl om, hvor jeg gad hen, tilføjer William Thyge ligeledes 10. klasseselev på Klostermarksskolen.
Se indslaget herunder:
Skolelederen på Klostermarksskolen er heller ikke just lykkelig over udspillet.
Ifølge ham har de unge brug for tid til at reflektere over de mange muligheder i uddannelsessystemet.
- Det bliver presset et år frem, så de sidder ude i 9. klasse og skal foretage det valg. Så jeg synes, det er de unge, der taber i det her spil. Vi skal nok overlever, lyder det fra skolelederen på Klostermarksskolen, Lars Peter Nitschke.
Børne- og undervisningsminister Mathias Tesfaye mener i stedet, at de unge kan se frem til et endnu bedre tilbud, da regeringen vil oprette en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse.
Det er en såkaldt EPX, som kombinerer praktisk og teoretisk undervisning. EPX-uddannelsen skal erstatte HF og EUX.
Lukas Hansen har i to måneder gået i 10. klasse på Klostermarksskolen, og de måneder har betydet meget for ham og hans tanker på fremtiden.
- Der er måske mange andre ungdomsuddannelser, jeg kunne tænke mig, end den jeg tænkte først. Og måske endda gå en helt anden vej end en gymnasieuddannelse, slutter Lukas Hansen.