Unik nordjysk robot skal få patienterne ud af sengen hurtigere
En robot, som kan genoptræne sengeliggende patienter, forventes snart at være på markedet som den første af sin slags i verden. En nordjysk virksomhed står bag.
Robotter er efterhånden her, der og alle vegne - og snart vil de måske også være at finde ved sengekanten på alverdens sygehuse, klar til at hjælpe intensivpatienter i gang med genoptræning, længe før de overhovedet er i stand til at stå ud af sengen.
Det kan måske lyde som noget fra en science fiction-film, men ikke desto mindre er det til gavn for patienterne. Og så er det oven i købet en nordjysk virksomhed, Robert ApS, der står bag opfindelsen.
- Med ROBERT, som vi kalder robotten, kan man starte genoptræning med det samme og forebygge blodpropper og andre komplikationer, der kan opstå i forlængelse af en operation, fortæller Lasse Thomsen, indehaver af Robert ApS.
Robotten gør det muligt at starte genoptræning på et tidligere tidspunkt efter operation, sparer fysioterapeuter for belastende løft og forventes at forkorte indlæggelsestiden.
Fik ideen fra sin kone
Idéen til den nye hospitalsrobot fik Lasse Thomsen fra sin hustru, der arbejder som sygeplejerske på Aalborg Universitetshospital. Hun så her behovet for at hjælpe patienter, der er for svage til at stå ud af sengen for at træne.
Efter en kompliceret operation kan man være bundet til sengen længe, og i den proces kan man miste op til tre procent af sin muskelmasse. Derfor er det vigtigt med tidlig genoptræning.
- Der er jo sygeplejersker til at lave genoptræning, men der er jo ikke tid til at lave det hele på et sygehus, og min kone har set rigtig mange, som lå og ikke fik deres genoptræning. Så det var en god idé med en robot, forklarer Lasse Thomsen om sin opfindelse.
Lang række test
ROBERT er endnu ikke kommet ud af fabrikslokalerne i Aalborg Øst, men når det først sker, vil den være den første af sin slags i verden.
- Vi forventer, at anvendelsen af robotten kan forkorte indlæggelsestiden med måske et halvt døgn. Taler vi om intensiv-afdelinger, som ofte koster 25.000 kroner eller mere i døgnet, er der således pæne beløb at spare, samtidig med at patientflowet kan intensiveres og ventetider måske nedbringes, fortæller Lasse Thomsen.
En række test i sikkerhed, hygiejne og effekt skal foretages i denne uge i et tysk testhus, og senere skal robotten afprøves på Odense Universitetshospital. Forhåbentlig er ROBERT klar til det danske og internationale marked i 2018.