Borgere i Aalborg har kunnet hente rente drikkevand flere steder i byen, mens vandet i hanerne har været forurenet. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Vandet i Aalborg kan igen drikkes uden at skulle koges først. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Der skal ikke længeres koges vand fra hanerne i Aalborg Foto: Emil Johansen

1 af 3

Vandet i Aalborg skal ikke længere koges

Vandprøver viser, at vandet i Aalborg igen er rent nok til at drikke og blive brugt uden at skulle koges først.

Siden lørdag har borgere i Aalborg Centrum skullet koge deres drikkevand for at undgå bakterier. Den anbefaling er nu afblæst, og man kan igen drikke og bruge vandet uden at risikere at blive syg af det.

TIP: Sådan gør du

Lad alle koldtvandshaner løbe i cirka 15 minutter, så rørene hos den enkelte forbruger bliver skyllet godt igennem.

- Vi er glade for, at de prøver, vi har taget de seneste dage, ikke viser et målbart bakterieindhold. Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet disse prøver og meddelt Aalborg Kommune, at kogeanbefalingen nu kan ophæves, siger Ole Neerup-Jensen, distributionschef i Aalborg Forsynings vanddivision, og fortsætter:

- Vi beklager meget de gener, som kogeanbefalingen har medført, og vi er glade for, at anbefalingen nu kan ophæves.

Også bestyrelsesformand i Aalborg Forsyning, Lars Frimann Jensen, er lettet over, at kogningen af vandet nu kan afblæses.

- Vi har taget en anden analyserunde af vores drikkevand, som viste, at der ikke er nogen bakterier tilbage. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Nu kan virksomhederne, restauranterne og ikke mindst vores forbrugere få rent drikkevand, siger formanden.

Hør formand for Aalborg Forsyning, Lars Frimann Jensen, fortælle om de nye prøver:

04:16 Luk video

Aalborg Forsyning: Vi kender endnu ikke kilden

Hos Aalborg Forsyning har man endnu ikke identificeret, hvordan vandet er blevet forurenet. Man er dog blevet en smule klogere i forhold til i lørdags, hvor uheldet blev opdaget.

- Vi ved, at det ikke stammer fra hverken vores kilder eller vandværker. Så det må komme fra et sted i ledningsnettet i Aalborg Centrum, hvor man også har fundet bakterierne. Men selve det konkrete sted, kender vi ikke endnu, men det undersøger vi fortsat, siger Lars Frimann Jensen.

Flere borgere modtog ikke en SMS fra Aalborg Forsyning om, at vandet fremover skulle koges. Selv om det ellers er en service, der er skabt til at advare i situationer som den aktuelle.

Men ifølge Lars Frimann Jensen skyldes det formentlig, at borgerne ikke selv har opdateret systemet med deres nyeste telefonnummer. 

- Vi opfordrer alle vores forbrugere til at oplyse os om deres telefonnummer, for GDPR-loven før, at vi ikke har adgang til alle telefonnumre. Så det har også været en anledning for os til at sige: Få nu skrevet dit telefonnummer op, så vi kan kontakte jer over sms, siger han.

Ekstra forholdsregler

Mængden af bakterier, der blev målt i prøverne, der resulterede i kogeanbefalingen fra Styrelsen for Patinetsikkerhed, lå tæt på den tilladte grænseværdi.

Vandet i Aalborg kan igen drikkes uden at skulle koges først. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Selvom kogeanbefalingen nu ophæves kan forbrugerne i det berørte område minimere risikoen yderligere, ved at tage en ekstra forholdsregel:

- Vi har sendt flere hundrede kubikmeter vand gennem vores rørsystem i timen siden vores målinger viste bakterier i drikkevandet for at skylle eventuelle urenheder ud af vores system. Der kan dog fortsat stå en smule vand i rørene ude hos den enkelte kunde, som kan indeholde bakterier, fortæller Ole Neerup-Jensen.

Derfor kan det være en god idé at åbne alle koldtvandshaner i cirka 15 minutter, så også rørene hos den enkelte forbruger bliver skyllet godt igennem. Man kan derudover som en ekstra forholdsregel skrue sien eller perlatoren (den lille finmaskede dyse for enden af selve vandhanen) af vandhanerne og rense dem i eddike

Aalborg Forsynings indsats med at skylle rørsystemerne igennem vil gradvist blive droslet ned. Der vil fortsat blive udtaget ekstra bakteriologiske prøver fra ledningsnettet.

Onsdag ligger resultaterne fra tredje analyserunde klar - og kan formentlig sige mere om, hvor forureningen stammer fra.