Verdens ældste erotiske kys fundet
Foto: British Museum
En lertavle fra Meopotamien med et kyssende par. Lertavlen dateres til at være fra 1.800 år f.v.t., hvilket gør den cirka cirka 3.800 år gammel.
Et dansk forskerpar har omskrevet det erotiske kys' historie.
Hidtil har det i et studie lydt, at verdens ældste erotiske kys fandt sted for 3.500 år siden i Indien.
Det har man blandt andet fundet ud af ved at studere herpes vira i oldtidsskeletter.
Men da et dansk forskerægtepar hørte det, mente de, at de kunne slå det med 1000 år.
- I omtalen af studiet blev det gentaget, hvordan kysset første gang var beskrevet i en tekst fra Indien engang for 3.500 år siden. Så sagde Troels, at ‘det kan jeg da slå med 1.000 år. Jeg har kilder, der er meget ældre’, fortæller Sophie Lund Rasmussen, der – med fokus på pindsvin – forsker i sygdomsspredning, dyreadfærd og DNA som gæsteforsker ved Aalborg Universitet og forsker hos University of Oxford, til Aftonbladet.
Hun er den ene halvdel af det forskerægtepar, som har fået udgivet et studie i tidsskriftet science, hvor parret altså har omskrevet kyssets historie.
Kan være endnu ældre
Troels Pank Arbøll, som er den anden halvdel af forskerægteparret, arbejder som assyrolog. Han har ved hjælp af skriftlige kilder fra Mesopotamien, det vi i dag kalder Irak, fundet bevis for, at det første erotiske kys skete allerede for 4500 år siden.
- Det betyder, at mange af de bøger om kyssets kulturelle historie, som vi har kigget på, skal have en tilføjelse, lyder det fra Troels Pank Arbøl til videnskab.dk.
Der findes også beviser for, at man i oldtidens Egypten kyssede hinanden. Men kilderne er uklare på, om det bare var fordi de gned næserne sammen eller lugtede til hinandens ånde.
- Ikke alle kulturer kysser hinanden på en erotisk måde, men det ser ud som om, at opførslen var forholdsvis udbredt i oldtiden. Og måske endda før, siger Sophie Lund Rasmussen til Aftonbladet.