LIGE NU:

Vild med julekalendere: De har set alt siden 1962

Pernille og Matilde er måske Danmarks største eksperter inden for julekalendere. I hvert fald har de skrevet speciale på universitet om det, og nu har de lavet en podcast.

Mange børn og barnlige sjæle sidder hver aften i december klistret til tv-skærmen for at følge årets julekalendere. To, der følger særligt godt med, er Matilde Kallehauge og Pernille Dahl fra Aalborg. De er nemlig så opslugt af julekalender, at de har skrevet speciale om emnet på Aalborg Universitet, og i dag udgiver de en julekalender-podcast. De kan måske betegnes som Danmarks uofficielt største julekalender-nørder.

Selvom de måske ikke er målgruppen, har de helt styr på indholdet af årets julekalendere.

- Jeg har nok set mere end de fleste og genset mere end de fleste, siger Pernille Dahl. 

- Vi har set alt, vi kan komme i nærheden af, tilføjer Matilde Kallehauge. 

Julekalendere har udviklet sig

Med de viden, de to kvinder de senste år har samlet om danske tv-julekalendere, har de nu valgt at videreformidle i en podcast denne december. Podcasten hedder "Julearkivet". 

- Vi fandt ud af, at vi alligevel ikke kan lade vær med at snakke om det, og så tænkte vi: Måske er der nogle, der gider at høre på det, forklarer Matilde Kallehauge.

Udover en dyb interesse, kommer deres viden fra deres fælles kandidatspeciale fra Aalborg Universitet, hvor de har kortlagt den historiske udvikling i danske tv-julekalendere siden 1962.

- Vi starter med dukker, så går over til virkelig mennesker, hvor det handler om at julen skal reddes. Lige pludselig er det verden, der skal reddes. Og nu her i de nyeste handler det egentlig meget om ens egen skæbne, og at man skal tage stilling til sig eget jeg, fortæller Pernille Dahl. 

- Vi er vildt nørdede

Med et kandidat-speciale i bagagen ved de derfor også, hvad en god julekalender indeholder:

- For det første skal vi have en kalenderfunktion. Så skal vi have en hovedperson med en mission. Det skal være nogle, vi kan relatere til. Vi skal kunne genkende hverdags-Danmark, og så har vi brug for noget julemagi og en god slutning, siger Matilde Kallehauge.  

På trods af deres fælles interesse, er de to podcastere alligevel uenige om, om det er TV2 eller DR, der har lavet de bedste julekalendere gennem tiden.

- Vi kan begge to godt lide julekalendere fra begge kanalerne, men vi har begge to en favoritkanal. Og det er altid sjovt at snakke om, om det er okay, at der ikke er jul med, eller om der skal være jul med, fortæller hun.  

Og med en podcast og et kandidatspeciale om julekalendere følger også et bestemt prædikat.

- Jeg tror, mange synes, at vi er vildt nørdede omkring det. Det må de også godt synes, mener Pernille Dahl. 

20201222-200951-L_45Mb

Minister er optimist i forhold til ny fjordforbindelse

20210224-182014-L_25Mb

Statsminister om genåbning: - Svært at gå længere, end myndigheder og eksperter finder forsvarligt

def_thumb,50_percent

play Finn overrasket med musikalsk krammer af sine medarbejdere

940a005e-e887-4266-9a63-d24e93e1ba14

- Vores kalenderlys er stadig kun brændt ned til 15. december

20201222-200951-L_45Mb

Minister er optimist i forhold til ny fjordforbindelse

20210224-182014-L_25Mb

Statsminister om genåbning: - Svært at gå længere, end myndigheder og eksperter finder forsvarligt

Til forsiden

Til forsiden