Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinbarer hitter som aldrig før: Men hvor kan du få hvad?

Aalborg byder på et væld af vinbarer, og de kan hver især noget særligt. Her kan du blive klogere på hvad.

Selv i en mindre by som Aalborg, skal du ikke gå langt for at støde ind i en vinbar. Omkring Budolfikirke ligger de faktisk mere eller mindre side om side. Og det er der flere gode grunde til, forklarer trend- og livsstilsekspert Mads Alien-Søborg.

- Vinbarerne er et relativt nyt fænomen, og hypen omkring dem er virkelig taget til i løbet af de seneste par år. Hvor de tidligere var relativt få, og det blev anset som elitært at gå på vinbar, er de nu blevet allemandseje, siger han.

Her peger han blandt andet på, at danskerne under coronanedlukningerne generelt drak mere vin.

- Vi sad i vores egne små bobler, og i den periode blev det for mange mere naturligt at drikke vin. Da samfundet så åbnede igen, tog vi den vane med ud i verden og ind på vinbarerne, siger Mads Arlien-Søborg.

I løbet af den samme periode er priserne på specialøl steget, og her skal findes en anden del af forklaringen på vinbarernes opblomstring.

- Prisforskellen på en specialøl på en ølbar og et glas vin er ikke så stor, som den har været, og det har nok også skabt mere interesse for vinbarerne, som desuden også appellerer til et bredere publikum i deres tone, siger trenseksperten.

For mens ølbarerne mest var populære blandt mænd,  kan man se, at vinbarerne også tiltrækker kvinderne, og på den måde bliver de et mere naturligt samlingspunkt for flere, forklarer Mads Arlien-Søborg.

- Vinbarerene har referencer til caféerne i deres indretning. Man kan også typisk få en bid mad. Sådan var det ikke med ølbarerne, som i deres tone lænede sig mere mod værtshusene og det industrielle, som altså ikke lod til at ramme så bredt et publikum.

Men hvor skal man så gå hen, hvis man vil være med på trenden?

Italiensk, intim og imødekommende

Sted: Quist Wine, Budolfi Plads 3

Vine: Italiensk

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Hos Quist Wine bliver man taget pænt imod med et stort smil og et 'hej'. Snakken går, stemningen er jovial og intim, og ejer Kim Quist sludrer med gæsterne om store og små emner - og selvfølgelig meget om vin. 

Vinbaren åbnede kort inden coronanedlukningerne. Siden da er den blomstret, og særligt fredag og lørdag er stedet typisk tæt på proppet af større selskaber, veninder, ægtepar og kærester, der læner sig ind i stedets intime stemming. 

- Vi har udelukkende italienske vine, og vi gør meget ud af at udvælge flaskerne. De kommer fra mindre vinproducenter, som vi arbejder tæt sammen med og besøger, siger Kim Quist. Derfor kan du heller ikke være sikker på, at den vin du får en dag, også er på lager næste gang.

- Det sker, at vi støder på flasker, som der ikke er mange af, og det er noget af det, jeg rigtig godt kan lide. At vi også har noget særligt på hylderne, som du kan smage i dag, men i morgen kan du måske ikke, siger ejeren.

Men frygt ej, hvis flasken ikke længere er at finde. Både Kim Quist og hans ansatte gør nemlig en dyd ud af at kende deres vine godt - og såvidt muligt huske, hvad du kan lide. Så chancen for at finde et andet glas, der falder i din smag, er stor. 

Spanske flasker, fiesta og farver

Sted: D'Wine, Algade 57

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Vine: Blandet med særligt fokus på det spanske 

Forkærligheden for det spanske er tydelig fra det sekund, man sætter foden indenfor hos D'Wine. Stemning, dekoration og hele fornemmelsen emmer af det sydeuropæiske land.

- Vi har et særligt forhold til Spanien og de spanske vine. Men det er altså ikke det eneste, vi har på hylderne, siger barchef Josefine Alting.

Vinene på glas skifter løbende, og her vil man både finde spanske druer og vine fra eksempelvis Tyskland.

- Vi bestræber os på at have noget, der falder i alles smag, siger barchefen. Og den mission ser ud til at virke. 

For D'Wine er velbesøgt. Fra de helt unge til de mere modne. Stemningen er altid afslappet - hverken barchefen eller nogen anden bag disken bærer uniform, og den løsslupne atmosfære, som medarbejderne har med hinanden, smitter af ud i lokalet. Særligt i weekenderne kan det blive festligt, når baren - som den tit er - er fyldt med glade mennesker. 

Lys, legende og lækre vine

Sted: Nørgaard på hjørnet, Gravensgade 18

Vine: Blandet fra verden 

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Lokalerne er lyse og kombinationen af borde, stole og sofaer giver næsten indtryk af, at man træder ind i en stor stue, hvor ejer Dorthe Nørgaard - eller hendes ansatte - står klar til at byde en velkommen.

- Vi ville gerne skabe en vinbar med et andet udtryk. Som er mere lys og let, og på den måde anderledes fra de andre vinbarer, siger Dorthe Nørgaard, og understreger, at det på ingen måde er en kritik af de andre steder i byen, som hun også selv har besøgt en del gennem tiden.

- For os virkede det bare som om, at et sted som vores manglede i byen, og heldigvis fik vi mulighed for at skabe det, siger ejeren af Aalborgs nyeste vinbar.

Til udvalget på hylderne har Dorthe Nørgaard taget udgangspunkt i sine egne præferencer og i samarbejde med en sommelier skabet et bredt sortiment med vine fra store dele af verden.

- Der er så mange lækre vine rundt omkring, så jeg tænkte 'hvorfor begrænse mig geografisk?', siger Dorthe Nørgaard, der eksempelvis er glad for Sydafrikansk vin. 

Uhøjtidelig, ukonventionel og uimodståelig

Sted: Nede på jorden, Nørregade 6

Vine: Naturvin og druer fra flere kontinenter 

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Der små caféborde på gaden og den dunkle hygge indenfor er næsten magnetisk. Lader man sig lokke til at tage plads, bliver tiltrækningen til Nede på jorden ikke mindre. For præcis som navnet antyder, er atmosfæren dragende uhøjtidelig. Her kan man få lov til at smage på vinen, hvilket mange gør af en bestemt årsag.

- Vi har vin fra mange steder rundt om i verden, men så er vi mig bekendt også den eneste vinbar, der har naturvin, siger Ida Thorgaard, som arbejder på vinbaren. 

-  Der er faktisk en del, som opsøger os, fordi de har hørt, vi har netop naturvin, og som er nysgerrige på det, siger Ida Thorgaard. 

Men er man ikke til de mere ukonventionelle vine, er der altså også meget godt at komme efter i Ma petit France's gamle lokaler. 

Portugisiske vine, varm og velkommende 

Sted: Douro, Danmarksgade 49

Vine: Portugisisk

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Douro vinbar omslutter dig med sin varme. Fra det bløde lys til de omfavnende musikalske toner over den lune betjening.

Stedet er ejet af Stig Christensen, hvis kone er halvt portugiser. Selv bruger han halvdelen af sin tid i Portugal, og derfor var det naturligt, at det netop var portugisisk vin, valget faldt på, da vinbarens hylder skulle fyldes.

- Jeg kom selv set i gang med at drikke vin, og da jeg så gjorde, var det portugisisik, som jeg er blevet meget glad for, siger Stig Christensen, som ikke er vinekspert - men det er der faktisk en pointe i.

- Portugiserne har et meget afslappet forhold til vin. Hvis de kan lide en vin, er den god. Det er ikke så vigtigt, præcist hvor den kommer fra eller hvilke druer, den er lavet på. 

Den tilgang har Stig Christensen adopteret, og den afslappede tilgang til vin går igen i hele vinbarens atmosfære. 

- Man behøver ikke vide en masse om vin, for at komme her. Man skal bare ville hygge sig, siger Stig Christensen, der selv bruger meget tid i baren, når han er i Aalborg. 

Ungarsk, uformel og utraditionel

Sted: 7773 Vinbar, Strandvejen 11

Vine: Ungarsk

Foto: Clara Edgar Jakobsen/TV2 Nord

Hos flere af byens vinbarer gik det samme ekko igen 'Vi har en del kunder, der spørger efter ungarsk vin'. Desværre var det ikke noget, de havde på hylderne. Men det har de hos 7773 Vinbar. Her har de faktisk ikke andet.

Erik Kovacs driver stedet med sin kone. De er begge kommet til Danmark fra Ungarn og drømte om at udbrede ungarsk vin til aalborgenserne.

- Man kan ikke få ungarsk vin særlig mange steder. Nærmest ingen faktisk. Og det synes vi, er en skam, for der bliver lavet rigtig meget god vin i Ungarn, siger Erik Kovacs, som glædeligt fortæller om de sjældne flasker, det ungarske klima, og hvoran produktionsforholdene afspejler sig i smagen.

Har du aldrig smagt ungarsk vin - eller forgæves forsøgt at opstøve det - så er 7773 Vinbar stedet. Og det er uden tvivl om smagsoplevelse værd.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

AaB’s Kasper Jørgensen har aldrig lagt skjul på, at han hader at spille kamp på kunstgræsbaner.

Især på Silkeborgs kunstgræsbane, som går for at være den 'hurtigste' i Danmark.

Og efter AaB’s 1-1 kamp på selvsamme bane tilbage i oktober måned sagde samme Kasper Jørgensen lige efter kampen, at 'det er noget lort at spille på'.

Men Kasper Jørgensen må dog finde sig i lige nu at træne på AaBs nyanlagte kunstgræsbane på anlægget i Øster Uttrup, da græsbanerne er lukket ned for i år - men det er han helt indforstået med.

Og for en uge siden var Kasper Jørgensen og AaB tilbage på Danmarks hurtigste bane i Silkeborg, hvor de spillede 2-2 i den første af to kvartfinaler i dette års pokalturnering.

Mandag klokken 19.00 spilles returkampen på Aalborg Portland Parks grønsvær, og det glæder Kasper Jørgensen sig til. Først og fremmest, fordi kampen er på græs, og det, mener Kasper Jørgensen, er en klar fordel for AaB, fordi Silkeborg ikke kan få gang i deres hurtige kombinationsspil, som de er kendt for på kunstgræsbanen i Silkeborg. 

Brændte selv

På spørgsmålet om man helt burde forbyde at spille 3F superligakampe på kunstgræs, trækker Kasper Jørgensen på smilebåndet.

- Det skal jeg ikke kloge mig på, men jeg er klart mere til græs end kunst. 

Mandag gælder det en plads i semifinalen, hvor der skal findes en vinder.

Ultimativt kan kampen ende i en straffesparkskonkurrence, og derfor sluttede gårsdagens træning med intern straffesparks konkurrence, som træner Menno Van Dam bad os om ikke at filme.

Man skulle jo nødig afsløre, hvilke fem spillere der i givet fald skal sparke for hjemmeholdet.

Om det var kunstgræsbanens skyld, at netop Kasper Jørgensen misbrugte sit spark, da han til stor morskab for de øvrige spillere gled og sparkede bolden langt over målet, skal vi lade være usagt. 

Vinderen af mandagens kvartfinale går videre til en semifinale, som først spilles i 2025. Selve finalen spilles Kristi Himmelfartsdag 2025, og ikke i Parken på Nationalstadionet som man plejer. Den er i stedet henlagt til Brøndby Stadion.

Mandagens kamp kan ses direkte på Viaplay.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord