Virtual Reality skal hjælpe indvandrerkvinder ind på arbejdsmarkedet

02:03

I Aalborg Kommune har de taget nye og højteknologiske initiativer i brug for at hjælpe flygtninge og indvandrere ind på det danske arbejdsmarked. Initiativet tager flygtningene og indvandrerne med helt ud på fem forskellige arbejdspladser, men uden de behøver at forlade det trygge klasselokale i sprogcenteret. Video: Simon Mølgaard

I Aalborg Kommune har de taget nye og højteknologiske initiativer i brug for at hjælpe flygtninge og indvandrere ind på det danske arbejdsmarked.

I lokalerne på Aalborg Sprogcenter kan Parwin Shakrchi komme helt tæt på livet som social- og sundhedsassistent. Med Virtual Reality-briller på kommer hun rundt med en medarbejder på et plejehjem.

- Brillerne er gode til at hjælpe mig med at kigge på arbejdet på et plejehjem, siger Parwin Shakrchi.

Sammen med fire andre kommuner har Aalborg Kommune taget den nye metode i brug for at hjælpe flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet. Virtual Reality-brillerne tager brugeren med ud på fem forskellige arbejdspladser, - uden de behøver at forlade det trygge klasselokale i sprogcenteret.

- Vi har valgt at lave den her undervisning for at give kvinderne et indblik i, hvordan det kan se ud på forskellige virksomheder, siger Nana Hyllested, jobcenterrådgiver hos Aalborg Kommune.

Gennem brillerne lærer indvandrerkvinderne om at begå sig på en dansk arbejdsplads. Billedet her er noget af det, kvinderne kan støde på i brillerne.  Foto: Simon Mølgaard

Lærer om arbejdsmarkedet

I VR-brillerne kan kvinderne se, hvilke arbejdsopgaver der skal udføres på arbejdspladsen og samtidig få et indblik i den danske arbejdspladskultur.

Her kan vi på en eller anden måde introducere dem for opgaverne forinden, så de kan stille nogle mere målrettede spørgsmål, når de kommer derud, siger Nana Hyllested.

Kvinderne får et kig på fem forskellige arbejdspladser.  Foto: Simon Mølgaard

Mange flygtninge og indvandrere har hverken viden om eller erfaring med det danske arbejdsmarked, og det er noget af det, brillerne kan give dem.

- Brillerne er gode. Før forstod jeg ikke arbejdet på et plejehjem. Nu når jeg har kigget i brillerne, så forstår jeg alle opgaverne, siger Parwin Shakrchi.

I Aalborg Kommune håber de, at initiativet kan mere end at give viden om arbejdspladserne.

- Vi håber rigtig meget, at vi får inspireret til at vælge nogle af de her brancher, siger Nana Hyllested.

Den kommende tid skal Virtual Reality-tiltaget udbredes til landets øvrige kommuner.

Parwin Shakrchi har været glad for forløbet med VR-brillerne.  Foto: Simon Mølgaard

Forsiden lige nu