LIGE NU:

Krisen kradser i pengepungen: Nordjysk boligsalg styrtdykker

I mere end halvdelen af alle nordjyske kommuner er der solgt færre boliger i de første måneder af året - set i forhold til på samme tidspunkt sidste år. Køberne vil tænke sig om og se tiden an, lyder det fra en ekspert.

Vi var så vilde med at handle huse, lejligheder og sommerhuse – lige indtil corona-krisen lukkede ned for det danske samfund og dermed også lysten til at hive den store pengepung op af lommen.

I Nordjylland er der i seks ud af 11 kommuner blevet solgt langt færre boliger i første kvartal af 2020 i forhold til 1. kvartal året før.

Værst ser det ud for Læsø, Brønderslev og Aalborg kommuner, hvor der er blevet langet henholdsvis 40 procent, 10 procent og syv procent færre boliger over disken.

Til gengæld er købelysten stor i Morsø Kommune. Her er der solgt 47 procent flere boliger i dette kvartal i forhold til sidste år. 

Også Mariagerfjord Kommune er godt med - med 20 procent flere solgte boliger. Vesthimmerland ligger på en tredjeplads med 18 procent flere underskrevne købsaftaler.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

 
 

Køberne vil have en tænkepause

På landsplan er antallet af solgte villaer og rækkehuse faldet med seks procent i marts sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Salget af ejerlejligheder er faldet med 17 procent, imens sommerhusene fortsætter sin fremgang med et stigende salg på 19 procent.

- Under normale omstændigheder ville vi se en betydelig stigning i handelsaktiviteten for villaer og rækkehuse fra februar til marts måned. Det har corona sat en stopper for i år, hvor usikkerheden har fået flere boligkøbere til at tage en tænkepause, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Især køberne af lejligheder holder igen under corona-krisen, som også har prikket betydeligt til de økonomiske markeder og dermed usikkerheden hos danskerne.

quote Under normale omstændigheder ville vi se en betydelig stigning i handelsaktiviteten for villaer og rækkehuse fra februar til marts måned. Det har corona sat en stopper for i år, hvor usikkerheden har fået flere boligkøbere til at tage en tænkepause.

Birgit Daetz, boligøkonom, Boligsiden

I marts i år blev der solgt 1.288 ejerlejligheder, hvilket er et fald på 17 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år og et fald på 20 procent i forhold til februar 2020.

- Ejerlejlighedsmarkedet kom godt fra start i 2020 med stigende salgstal i både januar og februar, og vores forventning før corona var også en stigning i antal solgte i marts. Nu ser vi i stedet et væsentligt fald, men det betyder ikke, at markedet er gået i stå, for der blev trods alt solgt næsten 1.300 ejerlejligheder, siger Birgit Daetz.

Vi er dog vilde med at købe sommerhuse for tiden – måske for at være i dem under karantænetiden.

Konkret er der i marts måned solgt 913 sommerhuse i Danmark. Det er en stigning på 19 procent sammenlignet med samme måned sidste år, og en fremgang på 16 procent i forhold til februar i år.

- Det går dermed godt for sommerhussalget i en ellers svær tid, siger Birgit Daetz.

Solgte boliger i marts 2020 - hele landet: