Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

To nordjyske folketingspolitikere bakker tidligere kostskoleelever op i ønske om erstatning: Kommunen må til lommen, lyder det.

- Jeg mener, der skal en erstatning til.

Sådan lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem fra SF, Theresa Berg Andersen, om sagen om de tidligere elever, som Aalborg Kommune år tilbage sendte på den omstridte kostskole Gravenshoved. 

quote Hvad er prisen for et ødelagt liv? Det er der andre, der skal afgøre. Og jeg mener, at hver enkelt sag skal vurderes, det fortjener alle

Theresa Berg Andersen, SF

Samme melding lyder fra Kim Edberg, der er valgt til Folketinget for Nye Borgerlige i Nordjylland.

- Sådan som jeg har fulgt sagen, så tyder det jo på, at det er noget, man burde have fanget meget tidligere. Og det underbygger endnu mere, at der er nogle folk, der har behov for en erstatning, siger Kim Edberg Andersen.

Undskyld fra kommunen

Byrådet i Aalborg Kommune har for nylig taget stilling til det videre forløb i sagen om den tidligere Gravenshoved Kostskole, som kommune ejede og drev i samarbejde med det daværende Nordjyllands Amt fra 1964-1991, og som i 1991-1993 blev selvejende.

Det står klart for et samlet byråd efter gennemgang af advokatundersøgelsen, at mange af de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole med det samme skal have en undskyldning, selvom de juridiske konsekvenser først nu skal afdækkes.

Det skal ifølge folketingsmedlem Theresa Berg Andersen ikke være bureaukrati, der forhindrer, om der kommer en erstatning. 

- Det skal være ordentligt, fastslår hun og tilføjer:

-  Hvad er prisen for et ødelagt liv? Det er der andre, der skal afgøre. Og jeg mener, at hver enkelt sag skal vurderes. Det fortjener alle.

Individuel udregning

Den udlægning er Kim Edberg Andersen fra Nye Borgerlig enig i.

- Der er ingen tvivl om, at de alle har været udsat for ting, der slet ikke må foregå overfor børn, når de er i statens varetægt, men der er stor forskel på, om man er seksuelt forulempet eller fået en lussing en enkelt gang. Derfor er det et berettiget krav, at de tidligere elever har, og man skal finde ud af, hvad hver enkelt skal have, siger Kim Edberg.

Ifølge Aalborg Kommune er næste skridt en vurdering af, hvilke konsekvenser rapporten eventuelt skal have, og i hvilket omfang, der kan udbetales godtgørelse eller erstatning. Aalborg Kommune arbejder nu på at finde et advokatfirma, som kan behandle spørgsmålet.

- Men skridtet lige nu er at sige: Vi har hørt jer, og vi har set jer. Undskyld for de oplevelser, I har haft, lød det forleden fra borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

Fakta

I sidste uge blev en uafhængig advokatundersøgelse i tre dele færdig, og det er den undersøgelse og eventuelle juridiske konsekvenser af undersøgelsen, byrådet drøftede forleden. Undersøgelsen slår på baggrund af interviews med tidligere elever og ansatte og Syd- og Sønderjyllands Politis efterforskning af sagen fast, at elevernes fortællinger er troværdige. Fortællinger, som har gjort stort indtryk på kommunens politikere.

Der kan ikke ske et strafferetligt opgør i sagen om den tidligere kostskole, idet politiet på baggrund kommunens anmeldelse efter en grundig undersøgelse har konkluderet, at forholdene er forældede.

Aalborg Kommune anmeldte sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi i oktober 2021 efter at have modtaget klager over Gravenshoved Kostskole fra 31 tidligere elever på skolen.

Kilde: Aalborg Kommune

- Kommunen må til lommen

Står det til folketingsmedlemmerne Kim Edberg Andersen og Theresa Berg Andersen må det naturlige næste skridt være at give en erstatning.

- Der er mange paralleler til sagen om Godhavnsdrengene, så det indikerer, at der skal penge på bordet, siger Theresa Berg Andersen.

Kim Edberg Andersen mener, at en økonomisk erstatning er et plaster på et sår og en anerkendelse.

- Kommunen må bare til lommen, fastslår det nordjyske folketingsmedlem.


Seneste nyt

fra Nordjylland