Nu er den endelig dom faldet i spektakulær retssag: 28-årig er blevet idømt en behandlingsdom

Vestre Landsret har onsdag eftermiddag afsagt den endelig dom i den såkaldte skoleskydersag.

Thi kendes for ret.

Sådan lød fra retsformanden ved Vestre Landsret onsdag eftermiddag, da han afsagde den endelig dom i ankesagen mod en 28-årig mand fra Hobro.

Manden blev i landsretten onsdag middag frikendt for forsøg på manddrab, da landsretten ikke mente, at det er bevist, at den 28-årige nordjyde fortsat havde til forsæt at begå manddrab, da han blev anholdt i december 2020. Han var ellers tiltalt for at ville dræbe en eller flere personer ved et eller flere masseskyderier, men de planer mente landsretten altså, at den 28-årige havde droppet, da han blev anholdt.

28-ÅRIG ER TILTALT FOR AT PLANLÆGGE MASSEKSYDERIER – SAGEN KORT

I februar 2022 blev en 28-årig mand fra Hobro ved byretten i Aalborg kendt skyldig i at planlægge at dræbe en eller flere personer ved et eller flere skyderier på en eller flere bestemte skoler eller uddannelsesinstitutioner.

Den 28-årig ankede dommen, og derfor er sagen nu taget op igen i Vestre Landsret i Aalborg, hvor den kører som en ankesag.

Både i landsretten og i byretten nægtede den 28-årig sig skyldig og derfor går han og hans forsvarer efter, at den 28-årig nordjyde bliver frifundet i landsretten. Hele vejen igennem har den 28-årige nordjyde forklaret at det hele blot var en fantasi, som han ikke ville virkeliggøre.

I en periode på omkring tre år har den tiltalte 28-årige nordjyde skrevet på et over 150 sider langt manifest, hvori han beskriver sit ønske om at udføre et masseskyderi – en dag han har kaldt V-day (vengeance day, red.) – ligesom han også beskriver planlægningen af masseskyderiet i sit manifest. I manifestet havde den 28-årige sat en dato for, hvornår masseskyderiet skulle finde sted – mellem 20. og 23. august 2018.

Af manifestet fremgår det også, at den 28-årige af to omgange har været på rekognosceringstur i Aarhus. Første gang var i april 2018, hvor den tiltalte blandt andet var inde på Aarhus Statsgymnasium. I maj 2018 var den tiltalte igen på rekognosceringstur i Aarhus, denne gang var han inde på Aarhus Universitet, og flere gange har han også været inde på SOSU Østjylland i Aarhus. På sin computer skulle han ifølge politiet have søgt på yderligere mere end 50 skoler.

I sit hjem i Hobro havde den 28-årige to pistoler, som han lovligt måtte opbevare i våbenskab i sit hjem, fordi han havde været medlem af en nordjysk skytteforening i mere end to år. I den tiltaltes hjem fandt politiet også mere end 850 patroner, såkaldt taktiskbeklædning samt en stor Bowie kniv.

Derudover var den 28-årige en del af incel-miljøet, hvor han var særdeles aktiv på et internet forum i periode på to år og helt frem til sin anholdelse. Selvudnævnte incels står bag flere masseskyderier i USA og Canada.

Siden anholdelsen i midten af december 2020 har den 28-årige nordjyde været varetægtsfængslet og i april 2021 blev han overflyttet til psykiatrisk behandling. I februar 2022 blev han idømt en behandlingsdom på psykiatrisk afdeling i byretten i Aalborg, og derfor har han nu været fængslet i mere end to år.

I Vestre Landsret blev den 28-årige nordjyde fundet skyldig i overtrædelse af våbenloven, og det valgte landsretten at straffe med en behandlingsdom på psykiatrisk afdeling med længstetid på fem år og længstetid for opholdet på et år.

Derfor blev den 28-årige efter dagens retsmøde indlagt på psykiatrisk afdeling med en længstetid på et år.

I byretten i Aalborg blev nordjyden idømt en anbringelsesdom på psykiatrisk afdeling uden længstetid.

Omstødte byrettens dom

I byretten for knap et år siden blev den 28-årige nordjyde kendt skyldig i forsøg på manddrab. Den gang mente byretten, at den 28-åriges forklaring, om at det hele blot havde været en fantasi, skulle tilsidesættes som utroværdig. Landsretten mente omvendt, at det ikke var bevist ud over en hver rimelig tvivl, at den 28-årige fortsat havde til hensigt at udføre sine planer om at begå et masseskyderi.

- Vi finder, at der foreligger en sådan tvivl om, hvorvidt tiltalte i tiden efter august 2018 og frem til anholdelsen den 16. december 2020 fortsat havde til hensigt at gennemføre sin plan om at begå et eller flere masseskyderier, at det ikke er bevist, at tiltalte, da han blev anholdt, havde opretholdt sit forsæt til at begå manddrab. Vi stemmer derfor for at frifinde tiltalte i dette forhold, lyder det blandt andet i skyldskendelsen fra Vestre Landsret.

Det var et ikke enigt nævningeting, som valgte at frikende den 28-årige for forsøg på manddrab. Otte nævninge og de tre juridiske dommere, mente at den 28-årige skulle frikendes, men en enkelt nævning mente, at han skulle kendes skyldig.


Plan om skoleskyderier

180123 Emil Stenbygaard, anklager, skoleskydersagen

Anklager i skoleskydersag er meget overrasket over frifindelse

100123 Claus Bonnez, forsvarsadvokat

Forsvarer i masseskyderi-sag: - Der kommer også en diskussion om et erstatningskrav nu

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Nu er den endelig dom faldet i spektakulær retssag: 28-årig er blevet idømt en behandlingsdom

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Landsretten omstøder byrettens dom: 28-årig er frikendt for at ville udføre masseskyderier

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland