Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

De nye henvendelser bliver ikke en del af sagen mod Aalborg Kommune i første omgang, lyder det.

Gravenshoved-sagen fortsætter tilsyneladende med at vokse. 

I hvert fald har omkring ti tidligere elever fra den skandaleramte kostskole i løbet af den seneste uge henvendt sig til René Vinding Christensen og den gruppe af 85 tidligere kostskoleelever, han er talsmand for. 

- Først og fremmest spørger de mig, hvordan de kan være en del af gruppen, der modtager en undskyldning fra kommunen. De vil gerne registreres og komme ind i gruppen, forklarer René Vinding Christensen og fortsætter:

- Indtil videre er deres beretninger i store og hele forskellige varianter af historier, vi har hørt fra tidligere. Man kan sige, at det er flere brikker til samme puslespil.

Om sagen

9. januar blev en uafhængig advokatundersøgelse i tre dele færdig, og det er den undersøgelse og eventuelle juridiske konsekvenser af undersøgelsen, byrådet drøftede forleden.

Undersøgelsen slår på baggrund af interviews med tidligere elever og ansatte og Syd- og Sønderjyllands Politis efterforskning af sagen fast, at elevernes fortællinger er troværdige. Fortællinger, som har gjort stort indtryk på kommunens politikere.

Der kan ikke ske et strafferetligt opgør i sagen om den tidligere kostskole, idet politiet på baggrund kommunens anmeldelse efter en grundig undersøgelse har konkluderet, at forholdene er forældede.

Aalborg Kommune anmeldte sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi i oktober 2021 efter at have modtaget klager over Gravenshoved Kostskole fra 31 tidligere elever på skolen.

Advokatundersøgelsen udløste i sidste uge en undskyldning til de over 100 krænkede elever fra byrådet i Aalborg Kommune:

- Vi har hørt jer, og vi har set jer. Undskyld for de oplevelser, I har haft, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

Kilde: Aalborg Kommune

Vil have 300.000 i erstatning

I sidste uge kunne TV2 Nord fortælle, at gruppens advokat, Mads Pramming, er ved at rejse et erstatningskrav til Aalborg Kommune.

- Hvis staten eller kommunen krænker menneskerettigheder, er der en standardinstans, der siger, at hver person skal have 300.000 kroner, og det er dét, vi skal i gang med at redegøre for og rejse krav for, sagde han.

Og fordi sagen har kørt så længe, og gruppen af tidligere elever har været igennem vidneforklaringer til politiet, samt til den advokatundersøgelse, Aalborg Kommune har foretaget, er det ikke sådan lige at hive flere med ind, forklarer René Vinding Christensen.

- Vi har nogle grundige overvejelser og en større fællessnak om det lige nu. Vi vil ikke afvise nogle, og det er vigtigt for os, at vi lytter til og tror på alle tidligere elever fra Gravenshoved.

- Men sagen bliver ikke forsinket eller udsat. Så hvis de kommer undervejs, tager vi dem med i anden ombæring, så vi ikke får svigtet dem, der kommer frem nu.

Hvorfor har de først henvendt sig nu?

- For os tidligere Gravenshoved-elever fra Nordjylland, har sagen jo fyldt alt. Men udenfor  regionen har det jo ikke fået så voldsom en omtale. Så spreder historierne sig over tid, siger han og fortæller, hvordan der også kom en bølge af henvendelser fra tidligere elever tilbage i oktober 2021, da Gravenshoved-eleverne første gang stod frem.

Troværdighed er afgørende

Der er store udfordringer forbundet med at dokumentere, hvem der har gået på Gravenshoved og hvornår, da Aalborg Kommune så vidt vides ikke ligger inde med registreringer på det. 

Derfor er det også en opgave for gruppen af tidligere Gravenshoved-elever at være sikker på, at dem, der henvender sig i sagen, har rent mel i posen.

- Bekymringen fra udefrakommende kan jo være, at der kommer en masse rendende, der tror det er gratis penge, siger René Vinding Christensen og refererer til kravet om kompensation, gruppens advokat er ved at rejse mod Aalborg Kommune.

- Men det er kun elever, der har været udsat for de her overgreb, som er en del af gruppen. For os har det hele vejen været troværdigheden, det handlede om. Vi har en opretholdt en høj selvjustits gennem det sidste halvandet år, fortsætter han og understreger, at de derfor tager en god dialog med de tidligere elever, der henvender sig.

- Vi, der har været der, ved noget om de praktiske ting – så vi kan godt se, hvis der er nogle, der beskriver noget, der ikke stemmer overens med virkeligheden, siger han og slutter: 

- Men der er ikke nogle, der efterlades. 

Se TV2 Nords dokumentar om Gravenhoved-anklagerne her:


Anklager mod kostskole

090123 Gravenshoved ibch 5487

play Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

Mads Pramming

Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål

070922 SI Gravenshoved Still

play Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

Mie Hertzberg

'Fysisk og psykisk vold', 'klamme kys' og 'modbydelige lærere': Mie vil have 300.000 i erstatning

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland