Advokatundersøgelse finder det kritisabelt – flere betydningsfulde dokumenter findes ikke mere

En af konklusionerne i delkonklusionen af en større uafhængig advokatundersøgelse om Gravenshoved Kostskole kritiserer, at flere betydningsfulde dokumenter ikke længere findes.

Hjemme ved spisebordet hos René Vinding Christensen er han og en af hans gamle venner fra Gravenshoved Kostskole i gang med at gennemgå den delkonklusion, der torsdag blev fremlagt.

Delkonklusionen er anden del ud af i alt tre af en større uafhængig advokatundersøgelse om Gravenshoved Kostskole, som Aalborg Kommune har indledt. Undersøgelsen skal afdække forholdene på kostskolen, hvor 31 tidligere elever har fortalt om mishandling, om grov vold og overgreb på skolen.

- Min første tanke er, at på den ene side har han fået en masse oplysninger og på den anden side, har de oplysninger ikke fortalt noget som helst, siger René Vinding Christensen, der er talsmand for omkring 80 af de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole.

Kritisabelt

Rapporten er lavet på baggrund af flere skriftlige kilder, og den finder det kritisabelt at en række dokumenter med betydning for sagen ikke længere kan findes.

- Det har i hvert fald gjort konklusionen mere usikker. Jeg kan kun konkludere på grundlag af det materiale, jeg har, fortæller Niels Vase, der er advokat og står for udarbejdelsen af den uafhængige advokatundersøgelse.

Den uafhængige advokatundersøgelse er indledt på baggrund af flere beretninger fra tidligere elever på Gravenshoved Kostskole, hvor de fortæller om blandt andet overgreb og vold. Tidligere har vi her på TV2 Nord også fortalt om Mads Vigeholm, der en dag under maden blev udsat for tvang af en af de voksne, da han kastede op under maden.

- Så kommer han ind med den her skål med sveskegrød og opkast og en ske og stiller foran mig og siger: Du får ikke lov til at komme ud herfra før du har spist det her svineri, fortalte Mads Vigeholm til TV2 Nord tilbage i oktober måned sidste år.

Manglende dokumenter undrer

Men rapporten konkluderer, at der i de skriftlige kilder ikke er fundet bevis for, at Aalborg Kommune var bekendt med de forhold elever fortæller om.

- Der er ikke dokumentation for, at kommunen har vidst noget og har siddet det overhørigt, fordi der er ingen dokumentation, siger René Vinding Christensen.

Manglen på betydningsfulde dokumenter undrer de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole, der ved, at de har fortalt om deres oplevelser til lærere og andre med tilknytning til skolen.

- Vi ved jo, at der har været nogle tilsynsbesøg, for de har været kontrolleret og styret, og nogle af os er blevet instrueret i, hvad vi skulle sige til dem, så det har der jo været. Det kan jo godt undre os lidt, at der så ikke findes skyggen af den slags rapporter stadigvæk, siger René Vinding Christensen.

Ikke afsluttet endnu

Selvom det ud fra de skriftlige kilder ikke kan konkluderes, at Aalborg Kommune kendte til de forhold, som de tidligere elever har berettet om, så betyder det ikke nødvendigvis, at Aalborg Kommune nu går fri.

- Det betyder ikke, at nogen ikke har vidst noget, det betyder bare, at der ikke er dokumentation for, at man har vidst noget, og derfor venter vi jo så nu på den endelig konklusion, når vi går i gang med sidste led i undersøgelsen, siger Niels Vase.

Sidste del af advokatundersøgelsen ventes at være afsluttet til sommer, og ind til da holder de tidligere elever fast i håbet om en undskyldning.

- Der er heller ikke dokumentation, der modsiger noget som helst af det, som vi er kommet med, og det må man tage, som man vil, siger René Vinding Christensen.

Hverken rådmanden eller direktøren for Børn- og Ungeforvaltningen i Aalborg Kommune har i dag ønsket at stille op til interview, men de siger, at de har noteret sig konklusionen og ser frem til, at tredje del går i gang.


Anklager mod kostskole

090123 Gravenshoved ibch 5487

play Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

Mads Pramming

Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål

070922 SI Gravenshoved Still

play Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

Mie Hertzberg

'Fysisk og psykisk vold', 'klamme kys' og 'modbydelige lærere': Mie vil have 300.000 i erstatning

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland