Biogasanlæg på vej i Hobro

Planer om et nyt biogasanlæg ved Hobro er netop sendt i høring, og modstanderne er allerede godt i gang med at samle underskrifter.

Mariagerfjord Kommune har planer om at anlægge et biogasanlæg ved Tobberup nær Hobro, og det giver anledning til frustrationer hos naboerne.

En af de naboer er Lars Lassen. Han bor lige nu med udsigter til marker, men snart kan både udsigten og lugten ændre sig. 

- Jeg frygter da allermest lugten. Jeg frygter, når min kone hænger vasketøj ud, eller vi skal sidde og grille en sommeraften, at der så kommer en vind derovre fra, der gør, at det bliver lidt anstrengende at sidde der, siger han. 

586 borgere er imod 

Biogas produceres af husdyrgødning og organisk affald. Det pumpes ind i beholdere, hvor det så varmes op. I opvarmningen sker der en biologisk nedbrydningsproces, hvor bakterier producerer biogas, der kan anvendes til produktion af varme og el. Selvom ideen er god, så kan placeringen af sådan et anlæg være problematisk. Det mener i hvert fald Lars Lassen. 

- Vi mener, det ligger helt forkert. Det skal ligge måske nærmere motorvejen, hvor den suverænt meste trafik kommer fra.

Biogasanlægget skal blive ét af landets største. 586 borgere har skrevet under på en protest mod opførslen.

Borgmesteren står fast

Men borgmester Mogens Jespersen (V) er ikke sådan at slå ud af kurs i forhold til biogasanlægget. 

 - Det er det bedste sted i Mariagerfjord Kommune, vi kunne finde til det, og vi skal alle sammen være med til at omstille – og alle vil gerne have billigere gas, billigere brændstof og det her er en af mulighederne, siger han. 

Borgmesteren kan godt forstå at naboerne er bange for lugtgener. 

- Lige så snart man er nabo til noget, man er uvis om, hvad der skal ske, så er det helt naturligt, jeg tror, jeg ville have gjort det på samme måde.

Biogas i Brønderslev stinker ikke længere

Det er ikke første gang, der har været problemer med et biogasanlæg i Nordjylland. I 2014 var der ballade i Brønderslev.

- Til at starte med tænkte jeg, at det her var helt uholdbart. Vi kunne slet ikke bo her, hvis det var sådan. For der var sådan en intens stank, fortæller Vigdis Hansen fra Brønderslev. Hun er nabo til anlægget der. 

I flere dage måtte hun holde vinduer og døre lukket. Men nu er der sket forbedringer.

- Jamen det lugter ikke mere. Jeg har ikke oplevet det i mange år faktisk. Så jeg havde glemt det, jeg tænker aldrig på det, siger hun. 


Selvom biogasanlægget ikke længere er til gene i Brønderslev, så frygter Lars Lassen stadig for sin fremtid i Tobberup.

 - Vi elsker at bo herude – så, om vi bor her om fem år, når det er etableret, det kan jeg ikke svare på. Men.. Det er hårdt følelsesmæssigt, det er det altså, slår Lars Lassen fast. 


Seneste nyt

fra Nordjylland