Høj brandfare i det meste af Nordjylland

Varme og tørke gør Vendsyssel til en krudttønde, og det ser ud til at blive værre de kommende dage, hvor temperaturerne fortsat er høje.

Alene i løbet af dagtimerne har Nordjyllands Beredskab syv gange rykket ud til brande i høstredskaber. Det er markant flere udrykninger end normalt.

Årsagen skal findes i det ekstremt tørre vejr.

- Når der er så tørt, som der er nu, skal der blot en enkelt gnist til for at antænde støvet fra korn og halm, forklarer indsatsleder Bo Isaksen fra Nordjyllands Beredskab. 

TV2 Nord fanger ham på en mark nær Tårs, hvor en traktor med en såkaldt ballepresser er omkranset af meterhøje flammer.

Kun hurtig reaktion fra landbrugsmedarbejderne har forhindret, at branden breder sig ud over den flere hundrede meter lange stubmark:

- Jeg har kun stor ros til landmændene herude. De reagerede super flot og fik flyttet traktoren hen på et stykke mark med mindre brandfare og så tog de en anden traktor og harvede et brandbælte rundt om de brændende maskiner. Det er helt rigtigt reageret, lyder det fra indsatslederen. 

markbrand 2
Foto: Dronofoto: Robert Bedsted

Meget højt brandindex i Vendsyssel

Overalt i Nordjylland er det såkaldte brandindex højt og i løbet af weekenden stiger det til næsthøjeste trin ”Meget høj” i det centrale Vendsyssel.

Ifølge meteorolog Jens Ringaard Christiansen fra TV2 Vejret skyldes det især den kraftige fordampning af vand inde over land:

- Med den her varme hjælper det ikke meget med den havgus der dannes i de tidlige dagtimer ved kysterne. Inde i landet bliver der alligevel utroligt tørt og brandfarligt. 

Mange nordjyder benytter sommervarmen til at flygte ud i kolonihaverne. I Hjørring har Tom Pedersen og hans kammerat netop slukket grillen i haveforeningen Eriksminde:

- Der er tørt. Man skal altså have en spand vand eller en vandslange liggende klar. Vi har lukkede askebægre og grillen står oppe på fliserne, men alligevel skal man passe på, siger han og bakkes op af Louise Münster, der bor i en af de næste haver:

- Man skal passe gevaldigt på. Haverne her ligger i små klumper, og vi har vandslanger placeret strategisk mellem kolonierne, forklarer hun.

Også Nordjyllands Politi har været ude og advare mod brandfare. Både de og Nordjyllands Beredskab gør opmærksomme på, at man faktisk bryde loven, hvis man forårsager en brand ved at opføre sig uhensigtsmæssigt. 


Seneste nyt

fra Nordjylland