Danmark har fået sin første digitaliseringsminister, men IT-Branchen er skeptisk
Foto: Ida Bach Holm / TV2 Nord
IT-Branchen er bekymret, mens datalogiprofessor er begejstret over udsigten til Danmarks første digitaliseringsminister.
Borger.dk, MitID, e-Boks og Aula er alle eksempler på digitaliserede platforme, som fra i dag har fået sin egen minister.
Venstres Marie Bjerre er udnævnt til Danmarks første minister for digitalisering. En udnævnelse, hun var overrasket over, men som hun tror "kan rigtig meget", som hun sagde til TV 2s reporter på Amalienborg fra sin nye ministerbil.
Digitaliseringsministeren er mere af navn, men vi vil have en af gavn
Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen
Hvad der konkret ligger i posten som digitaliseringsminister, giver regeringsgrundlaget et indtryk af.
Her står der blandt andet, at "man vil udvikle og fastholde Danmark som et digitalt foregangsland og udstillingsvindue".
Spørger man Danmarks største brancheorganisation for it- og televirksomheder, IT-Branchen, er det dog ikke nødvendigvis en god nyhed for digitaliseringen, at der er kommet en digitaliseringsminister.
Blå Bog
Marie Bjerre
Ny digitaliseringsminister og minister for ligestilling.
36 år.
Uddannet i jura fra Københavns Universitet og University of California, Berkeley. Har været medlem af Folketinget siden 2019.
Det er første gang, at Marie Bjerre skal være minister.
Her noterer administrerende direktør Natasha Friis Saxberg, at Digitaliseringsstyrelsen rykker fra Finansministeriet til det nyoprettede ministerie. Dermed bliver digitaliseringen flyttet væk fra magtens kerne med et svækket mandat:
- Digitaliseringsministeren kommer ikke til at sidde i nogle af regeringens centrale udvalg, sådan som finansministeren gør. Jeg frygter, at digitaliseringen mister sin gennemslagskraft, fordi det bliver svært for den nye minister at påvirke de store regeringsprojekter og sikre finansiering til de digitale indsatser, siger hun.
En række europæiske lande som Spanien, Frankrig, Italien, Tyskland, Norge og Sverige har allerede en digitaliseringsminister i deres regering.
Erfaringerne er dog ikke entydigt gode.
- Fra Sverige har vi set, at man endte med en minister og et digitaliseringsministerium, der ikke havde magten til at lykkes med ret meget. En minister i sig selv sikrer ikke, at vi kommer i mål med de digitale ambitioner. Det gør et stærkt ministerium, siger Natasha Friis Saxberg.
Lyn-analyse
Hermed en lyn-analyse fra politiske kommentator Hans Engell
Det er påfaldende, at man opretter et decideret digitaliseringsministerium. Man sender et signal om, at man vil give processen et kæmpe spark fremad, og det er et område, som er vigtigt for særligt statslige myndigheder og det offentlige. Når det er sagt, bliver der tale om et lille bitte ministerie der risikerer at blive et pseudoministerie, for alle pengene ligger hos finansministeren.
Digitaliseringsministeren får ikke mere magt end en afdelingschef i Finansministeriet, og det lugter lidt af, at man skulle have et passende antal ministre i regeringen, så der var lidt til alle.
- Jeg er begejstret
Hvor de i IT-Branchen altså er skeptiske over den nye ministerposition, er der anderledes positive toner fra Dansk Industri Digital og branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg.
Hun har i mange år slået på tromme for en digitaliseringsminister, som kan hjælpe de borgere, der har det svært med den digitale udvikling, samt virksomheder, der skal have de bedste betingelser for at blive digitale.
Man skal huske, at ikke alle har smartphones
Thomas Hildebrandt, digitaliseringskonsulent
Hun ser udskillelsen af digitaliseringen til sit eget ministerie som et tegn på, at der kommer et politisk fokus på området.
- Virksomhederne står over for en stor digital transformation, og der kommer masser af regulering fra EU, der hæmmer væksten og virksomheder, hvis ikke der kommer hjælp og fokus på det her fra en minister, siger DI-direktøren.
Hun håber dertil, at den nye digitaliseringsminister vil fokusere på at uddanne flere med it-kompetencer. Ifølge DI's egne tal har otte ud af ti virksomheder i dag problemer med at rekruttere it-specialister.
Kan betyde færre it-skandaler
Rikke Hougaard Zeberg er ikke ene om at være glad over udsigten til en dedikeret digitaliseringsminister.
Professor i softwareudvikling på Københavns Universitet og digitaliseringskonsulent Thomas Hildebrandt reagerede med begejstring, da han hørte om den nyoprettede ministerpost.
- I en årrække har vi haft meget fokus på, at digitaliseringen var et værktøj, der bare kunne tages i brug til at opnå en masse fordele, uden at vi havde blik for, at det er et værktøj, man skal bruge varsomt, siger han.
Sporene skræmmer, minder han om, og nævner udfordringerne for Skats it-system EFI, der skulle inddrive gæld, men måtte skrottes da systemet brød loven og indkrævede forkerte skatter.
Miseren kostede den danske stat et større milliardbeløb blandt andet ved at skattegæld der skulle have været inddraget, aldrig blev betalt og udgifter til selve systemet, der løb op i over en milliard i udviklingsomkostninger.
- Man kan håbe at undgå fremtidige skandaler med en dedikeret minister, siger Thomas Hildebrandt.
MitID viser borgernes udfordringer
Hildebrandt fremhæver også den borgernære digitalisering som et område, det vil være indlysende for en ny minister at kaste sig over, og han nævner udfordringen med udrulningen af MitID.
En onlineplatform, der er nødvendig for borgeren til besøg på både private og offentlige hjemmesider i Danmark.
- Udfordringen med MitID viste, at nogle grupper af samfundet blev hægtet af, og der er stadig en gruppe borgere, der er udelukket fra det offentlige, som har svært ved at komme på. Det gælder blandt andet for en række ældre, der skal hjælpes, for de er umyndiggjort lige nu. Man skal huske, at ikke alle har smartphones, siger han.
Thomas Hildebrandt kan godt følge IT-Branchens bekymring for, at digitaliseringen risikerer at blive svækket, når den flytter væk fra Finansministeriet.
- Men det er uundgåeligt, at digitaliseringen bliver et område, der får fokus, og så synes jeg personligt ikke, at det skader, at ministeren skal argumentere lidt mere for pengene, når noget skal digitaliseres, siger han.
Den nye regering har oprettet en række regeringsudvalg til koordinering på tværs, men digitaliseringsministeren er ikke med i nogen af dem.