Værftsarbejdere nægter at betale partistøtte: - De har svigtet os, og det skal de mærke

Afskaffelsen af store bededag får flere Dansk Metal-medlemmer til at droppe partistøtten.

De blå kedeldragter er knappet op, beskyttelsesbrillerne er på, og de kæmpestore messingpropeller ligger klar til at blive pudset. 

På skibsværftet Orskov Yard er medarbejderne i fuld sving med dagens mange opgaver. Og selvom det sker med både smil og grin, så er der alligevel en trykket stemning. 

- Jamen folk er lidt sure herude, siger René Jørgensen, der er tillidsrepræsentant på Orskov Yard.

For afskaffelsen af store bededag har gjort, at 45 medarbejdere har meldt sig ud af den partistøtte, der betales til Dansk Metal gennem det faste kontingent. Én af dem er Lars Møller Sørensen, der arbejder som rørlægger på skibsværftet. 

- Mit eget arbejdsliv er blevet forringet gennem årene. Og nu kommer der endnu en forringelse. Det er forkert, siger han. 

Føler sig trådt på 

Formålet med partistøtten er at pleje de faglærte inden for it, teknik og mekaniks interesser. Ifølge Dansk Metal gives den ikke til et specifikt parti. 

Men i deres beretning for årene 2016-2020, fremgår det, at de i 2019 støttede Socialdemokratiet og SF. Og lige netop derfor råber medlemmerne nu stop. 

- Vi vil vise, at vi er stærkt utilfredse med, at de arbejderpartier, der gerne skulle være der for os, i stedet har svigtet, siger René Jørgensen. 

Det er langt fra det eneste sted, utilfredsheden viser sig. 

Hos virksomheden MAN Energy Solutions i Frederikshavn har 55 ud af 80 medlemmer også underskrevet en udmeldingsblanket til partistøtten. 

Morten Ryom er skuffet over sit parti, Socialdemokratiet. Han forstår godt, at medarbejderne på Orskov Yard ikke vil betale partistøtte.
Morten Ryom er skuffet over sit parti, Socialdemokratiet. Han forstår godt, at medarbejderne på Orskov Yard ikke vil betale partistøtte.

Et ben i begge lejre

Morten Ryom er håndværker og folketingskandidat for Socialdemokratiet - altså lige netop et af de partier, der har 'svigtet' hans egen faggruppe. 

Selvom han har et ben i begge lejre, så forstår han godt værftsarbejdernes reaktion. 

- Jeg havde nok også overvejet partistøtten kraftigt, hvis det var mig, siger han og fortsætter:

- Det er helt vanvittigt, at det parti, jeg repræsenterer, bare går ind og laver sådan et indgreb.

Samme holdning deler de på værkstedet på Orskov Yard. Store bededag er betydningsfuld og vigtig for medarbejderne. 

Men selvom det ikke er samtlige af Dansk Metal-medlemmerne hos Orskov Yard, der har frabedt sig partistøtten, så frygter tillidsrepræsentanten, at det vil få konsekvenser for de kommende overenskomstforhandlinger. 

- Jeg kan høre på folk, at de kommer til at stemme nej til overenskomsten på grund af det her. Og det er irriterende, for det har ikke noget med hinanden at gøre. 


Seneste nyt

fra Nordjylland