Nordjysk bofællesskab er med i banebrydende forskning
- Da jeg hørte om det her projekt, tænkte jeg; det bliver godt, for der mangler noget. Vi mangler nogle redskaber til, hvordan vi hjælper de her borgere med udviklingshandicap og demens bedst, siger Line Dalby, der er socialpædagog hos Bofællesskabet Gl. Skagensvej - et af de fire bofællesskaber i Frederikshavn Kommune, som er med i projektet.
Bofællesskabet Gl. Skagensvej i Frederikshavn spiller en af hovedrollerne i et nyt nordjysk forskningsprojekt, der sætter fokus på en tabubelagt problemstilling.
- Vi ved det eksisterer, men det er ikke noget, man sådan offentligt taler om. Det er jo ikke så sexet, så det er både overset og tabubelagt.
Sådan lyder det fra Jeanette Schade Leth, der er projektleder for et nyt og banebrydende forskningsprojekt om udviklingshæmmede og demens.
Det er vanskeligt at stille diagnosen demens, før sygdommen er fremskreden
Jeanette Schade Leth, UCN
Det er netop den kombination, som Professionshøjskolen UCN og Frederikshavn Kommune nu er gået i gang med at forske i.
- Det er et stort projekt, fordi der i forvejen ikke er forsket meget i det hverken nationalt eller internationalt, siger Jeanette Schade Leth, der er forskningskoordinator hos UCN og projektleder for det nye samarbejde.
- Krydsfeltet mellem udviklingshæmning og demens er et nyere og delvist uudforsket område, og vi kan se, at der er et stort behov for mere viden for at sikre livskvalitet hos borgerne, forklarer hun og tilføjer:
- Det er vanskeligt at stille diagnosen demens, før sygdommen er fremskreden, da det kan være svært at skelne symptomerne på demens fra følgerne af funktionsnedsættelse grundet borgerens udviklingshandicap.
Da jeg hørte om det her projekt, tænkte jeg; det bliver godt, for der mangler noget.
Line Dalby, socialpædagog
En udfordring i bofællesskaber
Kombinationen af et udviklingshandicap og demens er en daglig udfordring på mange af landets bofællesskaber.
For andelen af beboere med demens er stigende, blandt andet fordi mennesker med Downs Syndrom har en markant øget risiko for at udvikle demens i en tidlig alder - og behovet for viden er derfor stort.
- Da jeg hørte om det her projekt, tænkte jeg; det bliver godt, for der mangler noget. Vi mangler nogle redskaber til, hvordan vi hjælper de her borgere med udviklingshandicap og demens bedst, siger Line Dalby, der er socialpædagog hos Bofællesskabet Gl. Skagensvej - et af de fire bofællesskaber i Frederikshavn Kommune, som er med i projektet.
Personale mangler viden
Personalet oplever blandt andet frustration og udadreagerende adfærd hos borgerne, men de er ofte i tvivl om, hvorvidt grunden til den ændrede adfærd faktisk skyldes demens.
- Vi mangler viden, for det er svært at opdage. Vi kan se, når borgeren ændrer adfærd, men mange af dem er jo også født med nogle ting, der betyder, at de behøver hjælp gennem livet. Derfor er det er svært for os at opdage, om det er en almindelig ændret adfærd, eller om det er en begyndende demens, der er på spil, siger Linda Høegh Jokumsen, der er leder af Bofællesskabet Gl. Skagensvej i Frederikshavn og understreger:
- Vi gør det, vi kan og sætter ind med en pædagogisk hjælp.
Så mange rammes af demens
Demens rammer hvert år knap 90.000 danskere - og antallet forventes at vokse til mere end 134.000 mennesker i 2035 som følge af en stigende ældre befolkning.
Blandt personer på 65 år og derover er der cirka 7200 til 8000 nye registrerede tilfælde af demens om året. Det svarer til cirka 20 til 22 nye tilfælde per dag året rundt.
Særligt mennesker med Down Syndrom er i risiko for allerede fra 30-årsalderen at blive ramt af demens.
Målet med projektet er at sikre borgernes livskvalitet med den rette viden og derudover at kunne sætte tidligt ind ved begyndende demens.
Det er den A.P. Møllerske Støttefond, der med en donation på 1,2 millioner kroner, har gjort det treårige forskningsprojekt muligt.