Hver femte nordjyske bus- og togafgang er i fare: - Hvordan skal jeg så komme til lægen?

Stigende brændstofpriser og svigtene passagertal er en bombe under den kollektive transport i Nordjylland. Hver femte bus og togafgang må skæres væk, hvis ikke der sendes flere penge til kollektiv transport lyder det fra Nordjyllands Trafikselskab.

Erna Nielsen sidder i et busskur og venter på bussen Aalborg Busterminal.

Hun skal med bybus nummer 16 for at komme hjem. Hun tager bussen et par gange om ugen – ofte for at komme ind til sin læge.

- Jeg er ret gammel og kører ikke bil. Det gør min mand godt nok, men han kan jo ikke ræse rundt med mig, alle steder jeg skal hen, siger Erna Nielsen.

Kæmpe underskud

Nordjyllands Trafikselskab anslår nu, at de i år får et underskud på 135 millioner kroner.

Det er 100 millioner til stigende brændstofpriser og 35 millioner kroner på grund af svigtende passagerertal efter corona. 

Det er de nordjyske kommuner og Region Nordjylland, der ejer trafikselskabet. Hvis ikke de finder flere penge til det, er der lagt op til massive besparelser i den kollektive trafik.

Uden flere penge anslår Nordjyllands Trafikselskab, at hver femte bus- og togafgang må sløjfes.

- Hvis vi skal finde så mange penge, så er det jo voldsomt mange afgange, man skal ind og kigge på. Vi taler potentielt om ret drastiske nedskæringer, siger direktør i Nordjyllands Trafikselskab, Thomas Øster.

Mangler passagerer fra før corona

I følge Thomas Øster er passagererne er vendt tilbage til ekspresbusserne og togene efter coronaen. 

Det kniber stadig med at fylde bybusserne op i Aalborg, hvor der kun er 85 procent af det antal passager, der var før coronaen i 2019. 

quote Der skal virkelig tyndes ud i alle bus- og togafgange

Peder Key Kristiansen (S), formand for Regional Udvikling og Innovation

Han peger på at en årsag kan være at der fortsat er meget vejarbejde og deraf ruteomlægninger i Aalborg by.

- Nogle gange glemmer vi, at det kun er seks måneder siden, at vi havde restriktioner i den kollektive trafik og direkte bad kunderne om at blive væk, siger Thomas Øster.

- Meget alvorligt

Region Nordjylland står for ruterne på tværs af kommuneskel. De forventer at de højere brændstofpriser fortsætter, og så kommer de til at mangle 44 millioner kroner i budgettet for kollektiv trafik til næste år. Det er cirka 10 procent af det samlede budget på 420 millioner kroner.

Peder Key Kristiansen (S), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling og Innovation i Region Nordjylland forudser, at der især vil gå ud over ekspressbusser og busafgange efter klokken 18, men hvis der skal findes 44 millioner kroner, er det slet ikke nok at skære ned der, lyder det.

- Det er meget alvorligt. Det kommer til at kunne mærkes. Det er ikke bare en enkelt buslinje eller to. Der skal virkelig tyndes ud i alle bus- og togafgange. Alt er i spil, siger Peder Key Kristiansen.

En politisk aftale betyder at billetpriserne maks må stige med 4,9 procent næste år, og det er allerede regnet ind i budgetterne. 

Har lavet tiltag

Nordjyllands Trafikselskab har lavet flere tiltag for at lokke folk ind i de busser, der i dag kører færrest med. 

Sommeren over har man eksempelvis kunnet køre ubegrænset i hele Nordjylland for 25 kroner.

- Det har også fået flere til at køre med bussen, og derfor kigger vi stadig hele tiden på, hvad vi kan gøre for at få flere til at køre med os, siger direktør Thomas Øster.


Seneste nyt

fra Nordjylland