Manden bag omdiskuteret højhus i Hobro: - Jeg vil bygge noget, folk kan være stolte af

Den måske kommende bygherre Bent Dahl er glad for resultatet af Teknik og Miljøudvalgets møde om det nye Klochhus i Hobro - men flere naboer er kritiske.

Bent Dahl er født og opvokset i Hobro. Da han var dreng gik han flere gange forbi Klochhuset i Hobro. 

Han så på det som et flot, mondænt og spekatulært byggeri. I dag mener han ikke, det er værdigt, at der nu står en ruin i forfald. 

-  Ideen om et nyt Klochhus blev kreeret, efter jeg sagde til min kone og mine venner, at det burde man kunne gøre bedre og lave noget, der får en wow-effekt igen, siger Bent Bjørn Dahl Christensen, der er administrerende direktør i sit eget firma, BD Consult - og næsten nabo til det eksisterende Klochhus.

15 etager og parkeringskælder er noget af det, Bent Dahl håber på at få realiseret.
15 etager og parkeringskælder er noget af det, Bent Dahl håber på at få realiseret.
Foto: Arkitekterne BJØRK og MAIGÅRD ApS

Han gik derefter i gang med det helt store byggeprojekt - og afleverede i august et skitseprojekt for det nye Klochhuset til Teknik og Miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune. 

Et projekt, der kan ende med 32 lejligheder, en parkeringskælder, 15 etager og en højde på 46 meter - som dermed vil betyde, at det kan blive Hobros højeste boligbyggeri. 

- Jeg tror, at vi som borgere, hvis vi har mulighed for det, skal være med til at løfte byen. Jeg tror, højhuset vil være et stort aktiv for byen, og vi skal gøre vores ypperste for at blive ved at være en interessant by, siger han. 

Glad for første skridt

Bent Dahl har forkøbsret til Klochhusgrunden, men han skriver først under, hvis det nye projekt kan lykkes.

- Jeg vil ikke stå med en faldefærdig bygning, hvis vi får nej, nej, nej, og atter nej, siger han. 

Men måske en underskrift er godt på vej – for Teknik og Miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune besluttede mandag at få forvaltningen til at lave en ny lokalplan for området - og sætte skitseprojektet i en foroffentlighedsfase.  

- Det er jeg rigtig glad for og ydmyg over. Jeg har haft den tilgang, at jo bedre projektet er gennemarbejdet, jo bedre er beslutningsgrundlaget også, så jeg er glad for, vi er kommet så langt, siger Bent Dahl. 

Borgmesteren er positiv

Det nuværende Klochhus har længe været en torn i øjet på naboere, borgere og kommunen. I foråret kunne TV2 Nord også fortælle, at flere dele af bygningen er i fare for at falde ned.

Det glæder derfor borgmester Mogens Jespersen (V), at Bent Dahl vil rive den eksisterende bygning ned og bygge nye boliger. 

- Nu kommer der et projekt, der er så spændende, at jeg håber, at byens borgere siger, at vi skal have noget nyt – det er højt, men det er godt nok også fint, siger Mogens Jespersen. 

Bent Dahl er ikke den første lokale erhvervsmand, der har været interesseret i Klochhusgrunden. Da direktør for DS Gruppen Svend Møller Hansen for nogle år siden havde planer om at bygge flere etager på grunden, blev det stemt ned. 

- Det projekt var væsentlig større i grundareal, og det her er meget smallere, så det aftryk, du får, er mindre – det er ganske vist højere, men jeg synes, den byggestil vi ser nu med gennemsigtige etager siger god for, at vi siger ja til flere etager, pointerer Mogens Jespersen (V). 

Udvalgsformand bekymret for højden

Selvom det var et enigt Teknik og Miljøudvalg, der stemte projektet videre til forvaltningen, er formanden for Teknik og Miljøudvalget bekymret for netop højden.

- Der vil altid være nogle, der synes, at det påvirker dem negativt, og det vil det nok også gøre i en vis grad, men det skal vi have belyst i den her proces, siger Jørgen Hammer Sørensen (DF).

quote Det er ikke godt, for det bliver alt for højt

Lise Lotte Larsen, nabo til Klochhuset

Men han holder fast i, at udvalget tog den rigtige beslutning. 

- Det er et gennemarbejdet projekt, hvor der er taget højde for støj, vind, lys og lignende, og hvis vi skal have Klocchuset ned, så skal vi gå med et eller andet, siger Jørgen Hammer Sørensen (DF). 

Naboerne er kritiske

Da nyheden om skitseprojektet kom på Mariagerfjord Kommunes hjemmesiden i sidste uge, var der delte meninger på især de sociale medier. Også på gaden i dag, var Klochhuset på alles læber. 

- Det er ikke godt, for det bliver alt for højt, det skulle være som bygningerne omkring, siger Lise Lotte Larsen, der er nabo til det eksisterende Klochhus. 

Hun bliver bakket op af en anden nabo, Kurt Thomsen. 

- Jeg synes ikke om højden. Fjordbyg skulle have været flere etager højt, det blev stemt ned. Svend Møller Hansen ville bygge i flere etager, han blev stemt ned. Så hvordan kan Bent Dahl få lov til 15 etager, det ved jeg virkelig ikke, men der er ikke god stemning her, siger han. 

Dog var der også borgere, der mente, at Hobro kunne trænge til et nyt og anderledes byggeri. 

-  Det kan kun blive pænere. Jeg kan godt lide noget, der er anderledes, og Hobro har godt af at være med, siger Elly Andersen.

 - Det, jeg ved indtil nu, er okay, for der skal gøres noget, siger Sonja Hansen. 

Hvis det skal kunne betale sig for Bent Dahl at bygge på grunden, skal der være en del lejligheder, og det koster i højden, forklarer han.
Hvis det skal kunne betale sig for Bent Dahl at bygge på grunden, skal der være en del lejligheder, og det koster i højden, forklarer han.
Foto: Arkitekterne BJØRK og MAIGÅRD ApS

Besværlig grund betyder højhus

Hvis projektet bliver en realitet, vil højhuset med sine 46 meter blive den højeste boligbygning i Hobro. 

Ifølge Bent Dahl er grunden til de 15 etager, at der kun kan bygges på omkring 1200 kvadratmeter i grundplan. Og det skal kunne betale sig - og så skal der bygges flere lejligheder, og det koster i højden. 

- Jeg ved, der er meget modstand, men jeg tror på, at det vil blive et aktiv for Hobro og måske være med til at tiltrække nogle borgere og sætte Hobro på dagsordenen, siger Bent Dahl. 

Det er planen, at den nederste del af byggeriet skal være lejeboliger, mens den øverste del skal være ejerlejligheder - og en af de lejligheder, håber Bent Dahl selv på at kunne flytte ind i engang. 

- Det er min plan, men det er min kone, der har det sidste ord der, siger han og håber, at borgerne i Hobro vil se positivt på projektet. 

- Min største drøm er at lave noget, jeg selv og byen kan være stolte af, siger han. 

Der vil snart blive indkaldt til et borgermøde om projektet. Ifølge udvalgsformand Jørgen Hammer Sørensen (DF) vil den nye lokalplan være færdig i slutningen af året eller i begyndelsen af 2023. 


Seneste nyt

fra Nordjylland