Nordjysk par for landsretten i usædvanlig svindelsag

Af flere grunde er det en ganske usædvanlig svindelsag, som Vestre Landsret i Aalborg efter planen skal tage fat på torsdag.

Sagens omfang er i sig selv usædvanlig. 

Det nordjyske par blev i marts i byretten kendt skyldige i over en årrække systematisk at have snydt for over 7,5 millioner kroner i moms. Det udløste betydelige betingede fængselsstraffe. 

Manden blev idømt to års betinget fængsel, mens kvinden fik et år og ni måneders betinget fængsel. Samtidig blev de hver idømt bøder på 3,75 millioner kroner, hvilket tilsammen svarer til det beløb på godt 7,5 millioner kroner, som de er dømt for at have svindlet for. 

Oven i det skal selve momsbeløbet på godt 7,5 millioner kroner også betales tilbage til statskassen.

Sagens alder er også meget usædvanlig, eftersom den svindel, de to blev kendt skyldige i i byretten, går tilbage til årene 2007 til 2010. Med andre ord er de ældste forhold efterhånden 15 år gamle.

60 ringbind med beviser

Der er flere grunde til, at sagen har været så langstrakt. Selve efterforskningen af sagen tog år, før politi og anklagemyndighed havde det samlede overblik. 

Sagens bevismaterialer fyldte omkring 60 ringbind, da sagen omsider kunne behandles i byretten. Det er otte år siden, at der rent faktisk blev rejst tiltale mod ægteparret. Det skete tilbage i 2014, men derefter fulgte indsigelser fra ægteparrets side, som gjorde, at der gik flere år, før sagen kom for retten tidligere i år.

FOROMTALE AF RETSSAG

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

De tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.

Retsmødet for denne sag er fastsat til torsdag 11. august ved Vestre Landsret i Aalborg.

Her vil den tiltalte samt eventuelle vidner blive indkaldt og afgive forklaring, hvorefter sagen vil blive afgjort.

Navneforbud

Sagen er også usædvanlig i den forstand, at de tiltalte driver højt profilerede virksomheder. Hvilke virksomheder, der er tale om, og hvem de nu dømte person er, må dog ikke beskrives i et omfang, så de kan identificeres, da der er nedlagt navneforbud i sagen. 

Efter byretsdommen i foråret ankede parret afgørelsen, og navneforbuddet i sagen blev udstrakt til at gælde, mens ankesagen kører. Først når der foreligger en endelig dom i sagen, bliver navneforbuddet ophævet.

Hvornår den endelige dom foreligger, står hen i det uvisse. Parret nægter sig skyldige, og efter byrettens dom i foråret ankede de med det samme afgørelsen til frifindelse, som det hedder. 

De kan derfor ventes at møde op i Vestre Landsret med en forventning om at blive frikendt.


Seneste nyt

fra Nordjylland