Trods klar anbefaling: Forældre tøver med lade deres børn vaccinere mod influenza

Sundhedsstyrelsen anbefaler i år helt ekstraordinært at alle børn mellem to og seks år bliver vaccineret mod influenza, for blandt andet at mindske presset på sygehusene. Mindre end 20 procent af børnene har fået vaccinen i Nordjylland.

I venteværelset hos Lægerne Søparken i Aabybro er to-årige Elvira og fire-årige Laurits i hopla. De er på vej ind for at blive vaccineret mod influenza.

- Hvis man kan undgå at børnene bliver syge, så synes jeg da det er en god mulighed, som vi tager imod, siger Camilla Busk Jensen, der er mor til Elvira og Laurits.

Se indslaget om influenzavacciner til børn her.

Som noget nyt anbefaler Sundhedsstyrelsen i år at alle børn mellem to og seks år bliver vaccineret mod influenza. Børnene bliver sjældent alvorligt syge af influenza, men ifølge Sundhedsstyrelsen driver de influenzaepedimien i Danmark. 

Ved at vaccinere to til seks-årige kan man forebygge mange alvorlige influenzaforløb blandt udsatte grupper som babyer og svage ældre, lyder det fra styrelsen.

- Det foregår ved at børnene får et pust i hvert næsebor. Det får de med fire ugers mellemrum, og når man har fået det anden gang, så er man færdigvaccineret for i år, siger Anette Gade, der er sygeplejerske hos Lægerne Søparken i Aabybro.

Toårige Elvira får en dråbe i hvert næsebor.
Toårige Elvira får en dråbe i hvert næsebor.
Foto: Jesper Bo Winther

Frygter mere alvorlige forløb

På Regionshospital Nordjylland håber den lægefaglige direktør, Søren Pihlkjær Hjortshøj, at mange forældre vil følge anbefalingen. De nordjyske sygehuse er nemlig allerede nu pressede på kapacitet, selvom det er tidligt på virussæsonen.

- I det her tilfælde frygter vi, at influenza kan blive ret betydende i den her vinter, fordi befolkningen nok er lidt ekstra følsomme overfor influenza efter en lang periode, hvor vi har haft nedlukning på grund af corona, siger Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Søren Pihlkjær Hjortshøj håber, at flere forældre vil få deres børn influenzavaccineret.
Søren Pihlkjær Hjortshøj håber, at flere forældre vil få deres børn influenzavaccineret.
Foto: Jesper Bo Winther

Når vi holder afstand til hinanden, bliver immunsystemet ikke lige så trænet til at modstå infektioner som ellers.

- Derfor frygter vi at influenza kan gå hen og påvirke befolkningen og give nogle mere alvorlige infektioner end ellers, lyder det fra den lægefaglige direktør på Regionshospital Nordjylland, Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Langt fra målsætningen

Der blev åbnet for influenzavaccine af børn den 1. oktober. Det er Sundhedsstyrelsens mål, at 85 procent af alle børn bliver vaccineret, men en opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at mindre end 20 procent af de nordjyske børn i målgruppen blevet vaccineret indtil nu.

quote Der er ingen tvivl om, at vi har behov for at få hævet vaccinationsprocenten.

Søren Pihlkjær Hjortshøj

Anbefalingen af influenzavaccine til børn er et nybrud. I Danmark er influenzavaccinerne indtil nu blevet givet for at passe på den, der bliver vaccineret, men den nye anbefaling handler i højere grad om at passe samfundet.

2-6-årige børn, der er blevet vaccineret mod influenza i de nordjyske kommuner

Brønderslev: 14, 8 %

Hjørring: 19, 3 %

Frederikshavn: 15, 8 %

Læsø: 7,4 %

Jammerbugt: 15,7 %

Morsø: 21,8 %

Rebild: 18,8 %

Thisted: 22,0 %

Vesthimmerland: 15,1 %

Aalborg: 15,8 %


Kilde: Statens Serum Institut. Opgjort den 16. november 2021

- Er det fair at der er børn, der skal tage en for holdet for at hjælpe samfundet? 

- Nu er det jo en vaccine, der gives igennem næsen over to gange, og der er meget få bivirkninger forbundet med den her slags vaccine. Der er jo ikke tale om et stik, som vi ser ved mange andre vacciner. Vi hører generelt godt om den her vaccine, og på sygehusene har vi ikke oplevet at vi har haft kontakt med børn, der har oplevet bivirkninger, siger Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Fra gråd til smil

Toårige Elvira bliver lidt nervøs, lige inden hun får sit pust i næsen. Hun trykker sig ind til sin mor og græder lidt, men få sekunder efter pustet i næsen er humøret højt igen.

Elvira og Laurits i lægens venteværelse.
Elvira og Laurits i lægens venteværelse.
Foto: Jesper Bo Winther

Camilla Busk Jensen håber bare at vaccinen virker, så både børnene og resten af familien går fri af influenza.

- Det gik rigtig fint, synes jeg. Jeg synes, det er rigtig rart, at det er et pust i næsen og ikke en nål, siger hun.

Sundhedsstyrelsen anbefaler også at ældre mennesker, kronisk syge, gravide og sundhedspersonale bliver vaccineret mod influenza. Udover egen læge kan man også blive vaccineret på apoteket. 


Seneste nyt

fra Nordjylland