Rygning: Vi pulser løs, men de fleste vil gerne stoppe

I Aalborg Kommune har man oplevet, at 40 procent flere borgere, forsøger at stoppe med at ryge ved hjælp at kommunens rygestopkursus.

Danskernes tobaksvaner er uændrede. Men meget tyder på, at aalborgensernes ikke er. For antallet af deltagere på kommunens rygestopkurser er eksploderet siden corona.  

- Vi oplever at have rigtig mange henvendelser fra folk, der bare gerne lige vil have skubbet og komme i gang. Og vores fornemmeste opgave er at være tilgængelig for dem, der gerne vil stoppe med at ryge, og vi ved, at tre ud af fire rygere rent faktisk gerne vil stoppe med at ryge, siger Mads Borgstrøm-Hansen, der er chef for Center for Sundhedsfremme i Aalborg Kommune. 

Det er på trods af, at en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet at danskere, der stopper med at ryge, er stagneret. 

UNDERSØGELSEN

19 procent af danskerne ryger.

23 procent af danskerne bruger mindst et nikotinprodukt.

3 ud af 4 af dem, der ryger tobak dagligt, vil gerne stoppe med at ryge, og næsten 8 ud af 10 af dem har også forsøgt at stoppe.

5 procent bruger e-cigaretter. I 2020 var det bare tre procent.

14 procent af de 15-29-årige bruger røgfrie nikotinprodukter. I 2020 var det blot 10 procent.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

- Det er bare en dårlig vane..  

På gaden i Aalborg møder TV2 Nords reporter flere, der tidligere har forsøgt at lægge cigaretterne på hylden. 

- Jeg prøvede at stoppe for nogle år siden og det holdt tre-fire måneder, men så.. Ja så begyndte man jo så igen, griner Jonas Kragh med en cigaret i hånden. 

- Jeg har også været stoppet i meget lang tid, men så... Det er bare en dårlig vane, siger Jan Schrøder.  

I Aalborg Kommune har man fra 2021 til 2022 har oplevet en stigning på 40 procent i antallet af deltagere på rygestopkurser. 

- Vi har mulighed for at tilbyde dem en digital løsning, hvor man har mulighed for at få sundhedsvejledning en til en af en rygestopsvejleder her hos os. Derudover er der også mulighed for, at man kan komme på rygestop via teams, hvor man digitalt er en del af en gruppe, og hvor man kan få vejledning, og derudover så har vi også rygestopskurser seks forskellige steder i kommunen, fortæller Mads Borgstrøm. 

Bliver glad af rygning 

Erfaringen fra Aalborg Kommune er, at 90 procent af kursusdeltagerne gennemfører forløbet, og 50 procent af dem er fortsat røgfrie efter et halvt år. 

- Vi oplever rent faktisk, at når der er reguleringer, altså når prisen bliver påvirket, når muligheden for at ryge indendørs er under påvirkning, men også når varmepriser og elpriser stiger. Ja, så er der et incitament til gerne at ville arbejde med sine tobaksvaner, mener Mads Borgstrøm. 

Men det er nu ikke alle TV2 Nord møder på gaden i Aalborg, der har lyst til helt at kvitte tobakken. 

- Fordi jeg godt kan lide at ryge. Det gør mig glad, siger Alma Kronborg. 

- For mig kræver det faktisk enormt meget viljestyrke at blive ved med at ryge, fordi det er så politisk ukorrekt. Og fordi at man bliver en bedre lytter, mener Uffe Kronborg. 


Seneste nyt

fra Nordjylland