Vikarbudgettet eksploderer: Mangel på sosu-assistenter koster kommunen millioner

Der kommer til at mangle massevis af varme hænder i ældreplejen i Hjørring Kommune. Derfor skal ufaglærte i gang med at hjælpe til i sektoren.

I skrivende stund er 48 fuldtidsstillinger som social- og sundhedsassistenter ledige i Hjørring kommune.

Det oplyser formanden for Sundhed-, ældre & handicapudvalget i Hjørring kommune, Claus Mørkbak Højrup, idag til TV2 Nord.

Manglen på fastansatte har tvunget kommunen til at bruge vikarer i et hidtil uset omfang.

- Problemet er, at vi har en gruppe borgere, der kræver pleje og den pleje kræver hænder. Hænder som vi ikke har, forklarer Claus Mørkbak Højrup.

Ufaglærte skal i spil

På byrådsmødet tidligere på ugen advarede forvaltningen byrådet om, at budgettet for anvendelse af vikarer forventes at blive overskredet med mellem 10 og 20 millioner kroner.

Derfor anbefalede forvaltningen en række tiltag, der skal nedbringe overskridelsen af budgettet.

Blandt andet anbefaledes det, at anvende mere ufaglært arbejdskraft, for på den måde at frigøre de uddannede plejere til de vigtigste opgaver.

- Der er en lang række opgaver, som i højere grad kan løses af ufaglærte og det vil frigøre en række af dem, der har taget en længere sundhedsfaglig uddannelse til at tage sig af plejen. Samtidig giver det os muligheden for at rekruttere blandt de ufaglærte til f.eks. SOSU NORD, forklarer Claus Mørkbak Højrup.

Formanden for Sundhed-, ældre & handicapudvalget i Hjørring kommune, Claus Mørkbak Højrup, vil have de ufaglærte ind i sektoren.
Formanden for Sundhed-, ældre & handicapudvalget i Hjørring kommune, Claus Mørkbak Højrup, vil have de ufaglærte ind i sektoren.
Foto: Thomas Hansen / TV2 Nord

Uddannede skal bruge tid på pleje - ikke rengøring

Ældrerådet i Hjørring Kommune er skeptiske overfor øget anvendelse af ufaglært arbejdskraft, men anerkender samtidig, at det kan være med til at afhjælpe problemet.

- Ældrerådet i Hjørring har accepteret, at 20 procent af arbejdet i ældreplejen kan varetages af ufaglærte. Allerede nu er vi oppe på 37 procent. Det synes vi er for højt, men selvfølgelig behøver sygeplejersker og sosu-assistenter ikke servere mad for de ældre eller vaske gulv. Det kan man sagtens gøre uden at have deres uddannelse, lyder det fra Arne Brix, der er medlem af Ældrerådet i kommunen.

Både kommunen og Ældrerådet er imidlertid enige om, at man alene symptombehandler. De nye tiltag kommer ikke til at løse problemet permanent. Hjørring Kommunes egne beregninger viser, at fortsætter udviklingen, vil man i 2030 mangle mellem 200 og 300 sosu-assistenter.

- Om få år bliver de store årgange fra 1943-1945 80 år gamle, og det er de største årgange nogensinde. Jeg kan simpelhen ikke se, hvordan der kan skaffes plejepersonale nok til at løse den opgave. Hvis nogen har opskriften, hører vi gerne fra dem, for det vil godt nok løse en hel masse problemer for os, slutter Arne Brix. 


Seneste nyt

fra Nordjylland