Kan Aalborg blive bæredygtig? 5 tips til en grønnere hverdag

Bæredygtighed var nøgleordet på havnen i Aalborg mandag, hvor FN Forbundet havde arrangeret debat i forbindelse med Aalborg Bæredygtighedsfestival.

Vi ved det egentlig godt alle sammen: Vores planet har hårdt brug for hjælp, hvis vi ikke skal ødelægge den for os selv. Men hvordan er det meningen, at man som privatperson - en lillebitte ubetydelig brik i det store puslespil - skal kunne gøre en forskel?

Det spørgsmål tog borgere og lokalpolitikere op i det grønne telt på Aalborg Bæredygtighedsfestival i dag, mandag. Arrangøren af debatten var FN Forbundet i Aalborg, som havde taget FN's 17 verdensmål med til arrangementet.

FN's 17 verdensmål.
FN's 17 verdensmål.
Foto: www.verdensmaalene.dk

Og selv om det umiddelbart kan virke uoverskueligt at skulle leve op til ambitioner om for eksempel at afskaffe sult og fattigdom, sikre bæredygtige byer og redde livet i havet, så er der alligevel ting, man kan bidrage med.

Det fortæller Finn Reske-Nielsen, der er formand for FN-forbundet i Nordjylland.

- FN's 17 verdensmål gælder for os alle sammen, og vi kan alle sammen gøre noget for at opfylde dem hver eneste dag, siger Finn Reske-Nielsen.

Han giver her fem gode råd til en mere bæredygtig hverdag med ganske få og små ændringer:

1 - Tag korte bade:

- Det er et af de helt store mål: Hvordan sikrer vi den knappe ressource, der er rent drikkevand, og at den ikke bliver misbrugt? Jo, her kan man hjælpe ved at tage korte bade, og man kan også hjælpe ved at sortere sit affald i de rigtige spande, siger Finn Reske-Nielsen.

2 - Spar på strømmen:

- Læg låget på din gryde, når du skal koge vand. På den måde bruger dit komfur 70 procent mindre energi til at opvarme vandet, foreslår Finn Reske-Nielsen.

3 - Ligestilling starter i hjemmet:

- Der er stadig stor ulighed mellem mænd og kvinder i samfundet. Lighed mellem mænd og kvinder starter i hjemmet. Så hvis du arbejder for ligestilling dér, vil det smitte af på resten af samfundet, siger Finn Reske-Nielsen. 

Så fordel opgaverne i hjemmet og behandl drenge og piger mere ens.

4 - Saml dit plasticaffald op:

- Der er alt for meget plastic i havene i dag. Hvordan kan vi undgå det? Jo, lad være med at smide dit affald i naturen. Der er ingen, der kommer og samler op efter dig, og det ender næsten alt sammen i havet, hvor det samler sig i kæmpemæssige øer og ødelægger livet for fiskene og fuglene. 

- Så saml plasticen op og tag den med hjem i affaldsspanden. Gør en god gerning og saml skrald på stranden, hvis du alligevel går en tur. Hvis vi alle sammen samler 10 stykker plastic, hver gang vi går ud, får det en enorm betydning for miljøet, siger Finn Reske-Nielsen.

5 - Drop bilen:

- Det kan siges helt kort: Drop bilen. Rejs med offentlig transport eller hop på cyklen i stedet for. Og hvis du er nødt til at køre i bil, så se, om du kan køre sammen med nogle andre. På den måde bringer du CO2-aftrykket ned, lyder opfordringen fra Finn Reske-Nielsen.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland