Lodsejere beskylder kommunen for at handle ulovligt i strid om dæmning

Strid mellem lodsejere i Lille Vildmose og Aalborg Kommune er trappet op. Ifølge lodsejernes advokat har kommunen ikke lov til at bruge politiet, som man har gjort.

I ti år har en gruppe landmænd ikke måttet dyrke deres jord som normalt i forbindelse med en naturgenopretning. Da nyheden blev meldt ud til landmændene, fik de samtidig et beløb i kompensation. 

Siden da er Aalborg Kommune gået i gang med at bygge en dæmning, som snart oversvømmer landmændenes jorder. Nu forlanger landmændene flere penge, hvis deres jord helt skal lægges under vand, men det har Aalborg Kommune ikke tænkt sig at give dem.

I forbindelse med et naturprojekt, der blandt andet indebærer udsætning af elge, begyndte Aalborg Kommune i sommeren at grave med maskiner på privat jord i vildmosen. Kommunen mener den har en færdig aftale med lodsejerne. Det mener lodsejerne ikke.

quote Politiet mødte op med seks mand og meddelte os, at vi skulle bæres væk - en for en - dog med mindst mulig magtanvendelse.

Preben Clausen, talsmand for lodsejerne

Det er kommet til flere sammenstød med politiet - især da 28 jordejere og andre fra lokalområdet for nylig tog ud i mosen i håb om at få stoppet maskinerne. Lodsejernes talsmand, Preben Clausen, efterlyste en dommerkendelse.

- Kommunen tilkaldte politiet igen. De mødte op med seks mand og meddelte os, at vi skulle bæres væk - en for en - dog med mindst mulig magtanvendelse. Men de havde ingen lovhjemmel med. Det mindste, man kunne gøre, var da at henvise til en paragraf, som giver dem lov til at rykke ud. Men de siger til os, at de alene henholder sig til, at de har modtaget en anmodning fra kommunen om bistand. Det er simpelthen forkasteligt at bruge politiet på den måde, siger Preben Clausen.

Advokat: - Man har brugt unødvendige magtmidler

Ifølge lodsejernes advokat, Niels Munch, fra advokatfirmaet Sønderby Legal i Aarhus, har Aalborg Kommune ikke lov til at bede politiet om at rykke ud mod borgerne.

- Vi mener ikke, at det er lovligt. Retten til den private ejendom er en af de vigtigste rettigheder, vi har ifølge grundloven. Og i det ligger også beskyttelse mod, at andre - herunder offentlige myndigheder - trænger ind på ens ejendom, siger Niels Munch.

Den paragraf i naturbeskyttelsesloven, som Aalborg Kommune bruger, giver ifølge advokaten kun ret til at trænge ind på privat jord og lave et tilsyn.

- Det er ikke en adgang - som i det her tilfælde - til at komme ind og gennemføre entreprisearbejder. Aalborg Kommune har håndteret det her på en uskøn og uelegant måde. Jeg synes man har brugt unødvendige magtmidler, siger advokaten.

Hanne Jensen er en af de lodsejere i Lille Vildmose, som føler sig tromlet ned af Aalborg Kommune.

- Vi er ikke lovbrydere, men vi bliver behandlet, som om vi var. Derfor er jeg glad for, at vores advokat nu har fastslået, at kommunen ikke må bruge politiet mod os, siger Hanne Jensen.

Kommunen vil ikke kommentere sagen lige nu

Hans Henrik Henriksen, rådmand i By- og Landskabsforvaltningen, skriver til TV2Nord, at han ikke lige nu ønsker at kommentere, at kommunen skulle have optrådt ulovligt.

Kommunen arbejder på at finde en løsning i samarbejde med lodsejerne, skriver han videre.

- Vi håber på at få råbt nogle politikere op i Aalborg Kommune, som kan se det urimelige i, at de her lodsejeres rettigheder bliver trådt under fode, siger lodsejernes advokat, Niels Munch.

quote Vi mener ikke, at det er lovligt. Retten til den private ejendom er en af de vigtigste rettigheder, vi har ifølge grundloven.

Niels Munch, advokat, Sønderby Legal

Kommunen mener, at man for ti år siden betalte sig til magten i mosen ved at give en vis erstatning til lodsejerne. Det var dog kun erstatning for at lade være med at gøde og sprøjte og gå på jagt. Så lodsejerne mener, at tiden nu er inde til at kræve fuld erstatning eller ekspropriation, fordi deres jord er ved at blive oversvømmet af kommunens dæmningsarbejde.

- Det er sådan set stridens kerne. Ingen her har noget imod at afgive det jord til et naturgenopretningsprojekt. De vil bare behandles ordentligt - akkurat som hvis de kom og ville lave en cykelsti hjemme i ens have. Så ville man også forvente, at man lige blev enige om betingelserne, inden kommunen kom rullende med entreprenørerne, siger Preben Carlsen, lodsejernes talsmand.

I næste uge kommer Taksationskommissionen ud i Lille Vildmose for at tage stilling til det omstridte erstatningsspørgsmål.

Entreprenørarbejdet har ligget stille siden det seneste sammenstød i vildmosen.

 

Ballade i Lille Vildmose

def_thumb,50_percent

play Lille Vildmose-folk truer med retssag: - Rådmand skal trække udtalelser tilbage

default_thumb

play Vildmosekonflikt: Advokat vil have miljøministeren på banen

25_seconds,default_thumb

gallery Alvorlige sigtelser mod demonstranter i Lille Vildmose - traktorer beslaglagt

201019 Omkring 30 personer er søndag eftermiddag blevet frihedsberøvet af Nordjyllands Politi, fordi de valgte ikke at følge pol

gallery 30 mennesker frihedsberøvet i Lille Vildmose

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland