96 år på bagen - Danmarks sidste amatørhestevæddeløb findes i Nordjylland
Søndag eftermiddag begyndte det traditionsrige Asaa Hestevæddeløb i Asaa. Løbet, som om fire år kan fejre 100-års jubilæum.
Det er det sidste af sin slags.
På trods af det, har Asaa endnu engang formået at stable et hestevæddeløb på banen.
Denne gang med omkring 80 heste klar til start.
Og med kun lidt over 1.000 indbyggere kan man undre sig over, hvordan man fortsat kan holde det kørende.
- Det skyldes et rigtig godt sammenhold her i byen. Vi kæmper for den her ting. Det er noget som Asaa er kendt for i hele landet, at vi har det her hestevæddeløb en gang om året, siger væddeløbskoordinator Bent Jørgensen fra Væddeløbsudvalget.
Trofast opbakning
Hestevæddeløbet begyndte i 1927 og har været afviklet lige siden, bortset fra årene under besættelsen og de to år med corona.
Derudover har det kun været massivt regnvejr der har kunne stoppe hestene fra at løbe afsted.
For regn kan være hård mod et hestevæddeløb.
-Den største udfordring er vejret. I dag er det perfekt. Vi får godt nok lidt byger, men det er perfekt væddeløbsvejr. Der er ikke strandvejr så folk tager ikke til stranden, de kommer herud og hygger sig, siger Thomas Nymann Geller, formand for Asaa borgerforening.
Netop den store publikumsopbakning er nøglen til, at hestevæddeløbet har kunne fortsætte år efter år.
En af de trofaste gæster er Lone Eriksen som er kommet som fast gæst i en del år efterhånden.
Og årsagen er simpel.
- Det er bare hygge, spændende og god stemning. Jeg har 30-års jubilæum i år og var højgravid for 30 år siden, da jeg vandt den store gevinst. Så jeg gik direkte ud og købte en barnevogn, siger Lone Eriksen fra Lendum med et smil på læben.
Tæt på jubilæum
Mens det er blevet til en del løb for Lone Eriksens vedkommende, er det første gang for andre.
For ved siden af hende sidder en tilflytter fra Næstved, som har sit første besøg på væddeløbsbanen søndag.
- Jeg har aldrig nogensinde flyttet til en by, hvor jeg er blevet modtaget så godt. Det her er det første væddeløb jeg nogensinde er til, så det glæder jeg mig virkelig til, siger Niels Deleorang Kelberg fra - nu - Asaa, som snart kan være med til at fejre et 100-års jubilæum.
Og det er noget af en præstation.
- Vi lægger os i selen hvert eneste år for at nå de 100 år. Vi vil selvfølgelig også gerne fortsætte, når vi har nået de 100 år, men det er jo en milepæl, som er helt unik, så den vil vi rigtig gerne kunne fejre om fire år, siger væddeløbskoordinator Bent Jørgensen fra Væddeløbsudvalget.
Derfor vil Niels Deleorang Kelberg da også gøre, hvad kan kan for at støtte arrangementet.
- Jeg håber, de når de 100 år. Jeg skal ihvertfald gøre mit til det, ved at flytte herop og så lægge mine spareskillinger her i kommunen, siger han.