Bommert hos fjernvarmeselskab koster kunder dyrt

Fjernvarmekunder i Dronninglund må spejde langt efter en varmecheck - for det lokale varmeværk har haft rod i tallene.

En lang række varmekunder i Dronninglund kan glemme alt om at få hjælp til varmeregningen i år. 

For selvom en politisk aftale tidligere i år gjorde det muligt for husstande med en lav, årlig indkomst at få en økonomisk håndsrækning til varmeregningen, så betyder rod i tallene hos Dronninglund Fjernvarme, at chancen for at få varmechecken nu er forpasset for en række varmekunder i byen.

quote Jeg blev sgu ked af det, og som den gamle tværring jeg nu er, blev jeg også gal

Benny Engelsted Karlsen

En af dem er Benny Engelsted Karlsen, som ellers tidligere har fået at vide, at han slet ikke var berettiget til varmechecken.

- Forbrugerne tilknyttet Dronninglund Fjernvarme er i henhold til loven ikke berettiget til varmechecken for nuværende.

Sådan lyder det i en mail fra Dronninglund Fjernvarme, som Benny Engelsted Karlsen har modtaget. 

Benny Engelsted Karlsen var noget forundret over svaret i mailen.
Benny Engelsted Karlsen var noget forundret over svaret i mailen.

Fejlagtig indberetning er årsagen

Efterlønneren ville sikre sig, at han og konen kunne modtage regeringens varmecheck på 6000 kroner, som de egentlig var berettiget til, men svaret fra fjernvarmeværket overraskede ham.

- Jeg blev sgu ked af det, og som den gamle tværring jeg nu er, blev jeg også gal, for jeg synes ikke, det er rimeligt. Jeg vil sgu ikke behandles på den måde. Jeg er andelshaver i Dronninglund Fjernvarme, og jeg kan ikke få min varme andre steder end her fra, siger han.

Dronninglund Fjernvarme skriver videre til Benny Engelsted Karlsen, at de ikke har meddelt til Energistyrelsen, at de har forbrugere berettiget til varmechecken, og at dette er en fejl fra Fjernvarmeselskabets side. Derfor står efterlønneren, som det ser ud nu, til ikke at modtage pengene.

- 6000 kroner er måske ikke et vældigt beløb. Eller 500 kroner om måneden. Men med måske tre prisstigninger i år er det sgu en god hjælp, siger Benny Engelsted Karlsen.

I 2021 lå han og konens årlige varmeudgift på 14.503 kroner, men i 2022 forventes den nu at blive 23.000 kroner, og der er måske endda udsigt til yderligere prisstigninger.

Kriterier for at få varmecheck

Der er afsat 2 mia. kr. til en skattefri varmecheck til dem, der er hårdest ramt af prisstigningerne på varme. Checken er en éngangsydelse målrettet husstande med årlig husstandsindkomst under 650.000 kr. Checken er på 6.000 kr.

For at få varmechecken:

Skal din husstand have en indtægt på under 650.000 kr. (706.000 før AM-bidrag)

Skal husstanden være opvarmet med:

Individuelt gasfyr

Fjernvarme i et område med mere end 65 % gas eller en kombination af gas og el, der giver samme gennemsnitlige prisstigning

El-paneler eller varmepumper som primær varmekilde, som oplever en tilsvarende prisstigning

Hvis du opfylder kriterierne, vil varmechecken blive udbetalt automatisk til dig. Udbetalingen sker i august og september, når data er indsamlet, og udbetalingssystemet er klar.. 

Derfor ville de 6000 kroner falde på et tørt sted for Benny Engelsted Karlsen og hans hustru, som opfylder alle kriterierne for at få varmechecken.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der ikke synes, det ville være skønt at få en check på 6000 kroner. Slet ikke pensionister og andre godtfolk, der ikke har for meget at gøre med i dagligdagen, siger han.

Rod i tallene

Bestyrelsesformanden i Dronninglund Fjernvarme, Svend B. Bøgh, er på ferie, men næstformand Jan Winther Larsen fortæller til os på TV2 Nord, at det er de forkerte tal, der er blevet indberettet til Energistyrelsen i marts i år. Derfor er Fjernvarmeværkets forbrugere på nuværende tidspunkt ikke berettiget til regeringens varmecheck.

Dronninglund Fjernvarme indberettede, at værkets andel af varme baseret på ledningsgasanlæg som kedler og kraftvarmeanlæg lå på 61 procent, og for at de berettigede forbrugere kunne få varmechecken skulle andelen have været minimum 65 procent i 2021.

Fejlen sker, fordi Fjernvarmeanlægget sidste år brugte en gammel gaskedel, der normalt ikke bruges, og derfor blev de forkerte tal indberettet. I virkeligheden var andelen oppe på 69 procent. Altså nok til varmechecken, som forbrugerne nu må kigge langt efter.

- Jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg kan ikke forstå, at det skulle være så svært. Det burde være nemt, nu de har så meget at gøre med tal, siger en frustreret Benny Engelsted Karlsen.

Kunder får først besked nu

På fjernvarmeværkets hjemmeside stod der intet om fejlen. Det er først efter TV2 Nords henvendelser til bestyrelsen i Dronninglund Fjernvarme, at forbrugerne nu kan læse mere om, hvad fejlen betyder for dem.

Hvordan er din tillid til Dronninglund Fjernvarme efter sådan et forløb? 

- Jeg er så tillidsfuld som nogen kan være, så den er stadig intakt, men jeg vil nok følge lidt mere med i, hvad de foretager sig oppe i bestyrelsen, siger Benny Engelsted Karlsen.

Dronninglund Fjernvarme har, efter de er blevet opmærksomme på problemet, foretaget en anmeldelse til deres forsikringsselskab i håbet om alligevel at kunne udbetale en varmecheck til de berettigede forbrugere.


Seneste nyt

fra Nordjylland