Borgmester raser over Mettes nye plan: - De vil bare tage vores penge, de karle

Reformudspillet indeholder blandt andet reformer af store bureaukratibesparelser. Tåbeligt, uden en reel plan til kommunerne, mener Mikael Klitgaard.

Alle kommuner skal have frie tøjler på enten dagtilbud -, folkeskole, beskæftigelse eller ældreplejeområdet. 

Det fremgår af reformudspillet "Danmark kan mere III", som mandag er blevet præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regering.

Konkret betyder det, at 2,5 milliarder kroner skal tages fra kommunerne og administrationerne. Der er alt for meget bureaukrati i den offentlige sektor, lød det på pressemødet.

- Helt ærligt, så er de omkring en helt forkert model her, lyder reaktionen fra Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard. 

- De vil bare tage vores penge, de karle, og det er vi slet ikke trygge ved, slår han fast.

For lidt tid til omsorg

Hovedpunkterne i udspillet er en reform af kandidatuddannelserne samt et opgør med bureakrati-byrden i samfundet.

Afbureakratiseringen skal få medarbejderne væk fra skærmen og ud til borgerne. Konkret vil regeringen indføre det, de kalder et regelstop og fjerne halvdelen af registreringerne i ældreplejen, så medarbejdere, der har en relevant faglighed, får mere tid til de borgernære opgaver.

Og selvom borgmesteren ikke er uenig i, at færre registreringer kan give mere tid til nærhed hos den enkelte borger, så mener han samtidig, at regeringens plan er ukonkret og urealistisk:  

- Lad nu os, der er tæt på, kontrollere det. Det er jo en helt forkvaklet model med sådan et udspil, mener han. 

- Væk med reglerne! Hurtigst muligt, siger Mikael Klitgaard, som er enig i, at det er en god idé at skære ned på en masse helt konkrete regler i kommunerne, samtidig med at han efterspørger, at kommunen selv får lov til at kontrollere, hvordan pengene bruges bedst. 

17,5 millioner

Sparres der 2,5 milliarder på kommunerne og administrationerne, vil det ifølge Mikael Klitgaard betyde 17,5 millioner mindre til Brønderslev Kommune i fremtiden. 

Hvor kan I selv finde de her penge i Brønderslev Kommune? 

- Det er jo nemlig rigtig svært, for alle regler, vi har, er jo lavet af et godt hjerte. Vi synes jo, vores tiltag fungerer. Derfor efterspørger jeg en anvisning på, hvad de vil have, at vi skal skære ned på, for det her udspil er for ukonkret, mener borgmesteren.

Med så store økonomiske stramninger, forventer han også, at der hører en guidebog med: 

- Fortæl os, hvad vi skal gøre. De må meddele, hvad der skal væk. Det her er jo sludder, lyder det. 

Få et overblik over de vigtigste pointer fra dagens pressemøde her: 


Seneste nyt

fra Nordjylland