SENESTE NYT:

Statsministerens nye slagnummer batter ikke, vurderer politisk analytiker

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det ER muligt at finde regler i det offentlige, der kan undværes, men der er “begrænsede ressourcemæssige gevinster” ved at gøre det. 

Sådan har erfaringen været på senior- og omsorgs-området i Aalborg Kommune.

Nu lægger Socialdemokratiet op til at følge i Aalborgs fodspor. Her traf det nytiltrådte byråd i januar den opsigtsvækkende beslutning, at kommunalt vedtagne regler, der ikke beviseligt forbedrede ældreplejen (eller pasningen af børn - det andet område, der var omfattet), skulle ophæves.

Man fandt på ældreområdet gennem en kulegravning og en efterfølgende høring af ansatte og andre 131 regler, der kunne undværes.

Man måtte også konstatere, at det ikke nødvendigvis havde været muligt at finde alle de regler, der fandtes ude i den virkelige og mangesidede kommunale verden. Derfor kunne man ikke - som der ellers var lagt op til - sige, at alle regler, som ikke udtrykkeligt blev nævnt på listen over regler, der skulle bevares, faldt bort fra 1. juli i år.

Konkret sted at sætte ind

Eksemplet fra Aalborg har allerede vakt interesse i andre kommuner. For modsat, hvad der er kommet ud af erklæringer om afbureaukratisering fra talrige regeringer gennem årtier, fandt man i Aalborg regler, der kunne fjernes.

Nu spiller regeringen med nogle meget runde og ukonkrete formuleringer, ud med en tilsvarende plan - tilfældigt eller ikke tilfældigt præsenteret med eksempler fra blandt andet Aalborg.

For eksempel kunne regeringen ved præsentationen citere medarbejdere i ældreplejen i Aalborg for, at når en plejehjemsbeboer af sin læge får besked på ikke at spise en bestemt pille i 14 dage, kræver det af de ansatte 59 klik at registrere dette.

Regeringens udspil

  • Regeringen vil skære ned på statslig lovgivning og regulering i kommunerne. Blandt andet med et regelstop. Det betyder, at hvis man vil indføre en regel i det offentlige, som tager tid fra borgerne, så skal en anden regel fjernes.

  • Kommuner skal desuden "sættes fri" for statslig regulering. Det blev der kort før sommerferien lavet en politisk aftale om, gældende ældreområdet.

Og tidligere i september kom det frem, at Hillerød, Greve, Silkeborg og Aabenraa Kommune mere eller mindre slipper for statslig regulering på beskæftigelsesområdet fra 1. juli 2023.

Regeringens udspil bliver med stor sandsynlighed ikke omsat til beslutninger på denne side af et folketingsvalg. Der er tale om et valgudspil.

Læren fra Aalborg er nok værd at huske, når temaet skal drøftes i valgkampen: Man kan finde regler, der kan undværes. Men nok så vigtigt: Det er - i hvert fald i Aalborg - begrænset, hvor meget der kan spares ved det!

Det ser muligvis anderledes ud, hvis man ikke alene taler om kommunalt indførte, men også statslige regler. Men nogen enkel øvelse er det ikke. Ellers havde de seneste mange regeringer sikkert gjort det.

Forsiden lige nu

20221101-233337-L-5811x3875ma

Dansk Folkeparti vælger ny formand i nordjysk lokalkreds

aalborg valgklar søren thorst

play Efter bilagsrod: Eventchef får advarsel og skal betale udgifter tilbage

Juleaften i Gug v2

Ingen skal være alene juleaften: Bente vil holde jul i den lokale boldklub

vejr hovedbillede

Nu kommer vinteren - her kan der falde op til 10 centimeter sne

20221101-233337-L-5811x3875ma

Dansk Folkeparti vælger ny formand i nordjysk lokalkreds

aalborg valgklar søren thorst

play Efter bilagsrod: Eventchef får advarsel og skal betale udgifter tilbage

Juleaften i Gug v2

Ingen skal være alene juleaften: Bente vil holde jul i den lokale boldklub

Til forsiden

Til forsiden