Brønderslev Gymnasiums miljøråd drømmer grønt: Affaldssortering er for dyrt
Eva Wille Bach og Kristine Poulsen Astrup er elevrepræsentanter i Brønderslev Gymnasiums miljøråd.
Brønderslev Gymnasium er grønt, det er deres affaldshåndtering til gengæld ikke, for som selvejende virksomhed er affaldssortering for dyrt.
På Brønderslev Gymnasium vajer det grønne flag som symbol på, at det er et grønt gymnasium. Flaget har de gjort sig fortjent til ved at opfylde nogle krav til forbrug og miljømålsætninger.
- Vi skal være grønne. Vi skal udvikle os, og vi skal gøre noget for lokalområdet og hele verden. Det er det, vi gør og er og ikke bare noget, vi snakker om, siger Rasmus Laursen, der er lærer på gymnasiet og ansvarlig for det grønne arbejde.
Gymnasiet har allerede lavet en række grønne tiltag, men især én ting står højt på klima-ønskesedlen: Affaldssortering.
Folkeskolens gode vaner ryger i skraldespanden
På gymnasiet ryger både mad, papir og plastik i den samme metalspand, og det ærgrer Kristine Poulsen Astrup, der som elev sidder i gymnasiets miljøråd:
- I folkeskolen var vi vant til at affaldssortere hele tiden, og derhjemme affaldssorterer vi også. Så det er lidt mærkeligt at komme på gymnasium, og så affaldssorterer vi ikke længere. Så det synes jeg helt klart, det er en af de store ting, der skal indføres.
Affaldssortering har de dog indtil videre måttet se langt efter, for som selvejende virksomhed skal de selv betale for afhentning af affaldet, og hvor de penge skal findes i budgettet, ved de ikke.
- Sender jeg mine elever over for at samle affald på stierne, så skal vi som skole betale for at komme af med affaldet. Vi har ikke kunnet affaldssortere indtil nu, simpelthen på grund af økonomien, siger Rasmus Laursen.
Ønsker kommunalt samarbejde
Rasmus Laursen forklarer, at de indtil videre har måttet prioritere, hvor eleverne fik mest for pengene, men den prioritering får snart en ende.
- Politikerne på Christiansborg har bestemt, at vi skal affaldssortere fra 2023, men der er ingen ordning for, hvordan vi skal indføre det. Det håber jeg, kommunen vil være med til at løse.
Tirsdag var Brønderslev Gymnasium vært for arrangementet 'Grønne gymnasier i en grøn kommune' som en del af Bæredygtighedsfestival Vendsyssel. Her deltog nogle politikere fra kommunen og regionen, gymnasiets bestyrelse samt gymnasiets grønne klasse og miljøråd, og udfordringerne med affaldssortering og ønsket om et samarbejde med kommunen blev ved lejligheden luftet.
- Vi kunne have løst nogle ting i fællesskab lokalt og lavet nogle kloge løsninger, som også er økonomisk forsvarlige. Men det er som om, at det ryger ud af vores hænder, når det ryger til Christiansborg. Jeg vil da anbefale politikerne på Christiansborg at kontakte kommunerne for at se på, hvordan vi kan lave fornuftige lokale løsninger, siger Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (V).
For Kristine Poulsen Astrup lever håbet for de miljørigtige løsninger stadig:
- Som jeg ser det, er det grønne fremtiden, så det er vigtigt, at vi indfører noget mere miljørigtigt her på gymnasiet.
Se indslaget fra tirsdagens arrangement her: