Butik i Hjallerup Arkaden må kun få kunder gennem bagdøren. Fordøren har myndighederne lukket. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Fordøren med automatiske skydedøre har været låst siden coronakrisens start. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Preben Bang Henriksen kalder låst fordør for knald i låget. Foto: Hans-Christian Lauritzen

1 af 3

Coronaregler: Indgang til arkade med én butik lukket

Butiksindehaver i Hjallerup og det nordjyske folketingsmedlem, Preben Bang Henriksen (V), ryster begge på hovedet over regler, der ifølge dem rammer helt skævt.

Hjalleruparkaden består af fire lejemål. Et står ledigt, et huser en webshop, og så har butikken Viccadk de sidste to lejemål. Butikken er dermed arkadens eneste åbne butik, men arkaden skal være lukket på grund af myndighedernes coronaregler.

- De holder bare fast i, at du ligger i en arkade, derfor må du ikke åbne din fordør, før de siger til, siger indehaveren af Viccadk, Charlotte Engsig, til TV2 Nord.

Viccadk må gerne holde butikken åbent, men arkadens store brede indgangsparti med automatiske skydedøre må ikke bruges. Til gengæld må kunderne gerne komme ind gennem den smalle bagdør, hvor de selv skal tage i håndtaget for at åbne. Herefter kan kunderne gå rundt i butikken, som de plejer.

- Der kun kun mig her. Vi er kun Viccadk i Hjallerup Arkaden, så derfor synes jeg, det er lidt usmart, at vi ikke må åbne forøren, forklarer Charlotte Engsig.

Regler rammer skævt

Formanden for Folketingets Retsudvalg, nordjyske Preben Bang Henriksen, besøgte i dag arkaden for ved selvsyn at se, hvordan fælles nationale coronaregler rammer helt skævt.

- Det her er jo et godt eksempel på, at når der vedtages regler ovre på Christiansborg, så er det generelt, men det må så modsvares af, at der er mulighed for at dispensere, at politiet kan komme og sige, her er det helt knald i låget at opretholde sådan et forbud, pointerer Preben Bang Henriksen overfor TV2 Nord.

Charlotte Engsig har to gange kontaktet Nordjyllands Politi for at få en dispensation for reglerne. Hver gang er det endt med et nej.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at der var en eller anden, der lige kiggede forbi, eller jeg tog nogle billeder og sendte ind, sådan vi kan komme videre, og kunderne kan komme ind.

03:44

Coronaregler holder kunder væk fra åben butik

Luk video

Politiet følger retningslinjerne

Nordjyllands Politi afviser i dag at gøre noget ved sagen i Hjallerup.

- Vi følger som myndighed de retningslinier, der er givet, og de siger, at storcentre og arkader ikke må åbne op, påpeger politiinspeltør Claus Danø fra Nordjyllands Politi.

- Kunne i ikke foretage en konkret vurdering i sagen?

- Det kunne vi godt, men det vælger vi ikke at gøre, for det ville føre til, at mange andre vil åbne op, og det vil vi ikke kunne styre, siger Claus Danø til TV2 Nord.

Rigspolitiet skriver selv flere steder på myndighedernes egen hjemmeside coronasmitte.dk, at det inden for flere forskellige områder omkring arkader og storcentre er muligt at benytte konkrete vurderinger i hvert enkelt tilfælde. Men Nordjyllands Politi vil altså ikke lave en konkret vurdering på Hjallerup Arkaden.

- Jeg kan sagtens forstå, at der er nogen, der kommer i klemme, men vi har desværre ikke nogen mulighed for at give nogle muligheder her, siger Claus Danø.

Vil se på mulighed for dispensation

Tilbage i Hjallerup Arkaden har både butiksindehaver og politiker kun hovedrysten til over for den nuværende fortolkning af reglerne.

- Så vil jeg tage fat i politiet og eller spørge på Christiansborg hos Justitsministeren, om ikke der kan gives dispensation. Det her er helt knald i låget, siger Preben Bang Henriksen

Viccadk får normalt 25 procent af deres omsætning fra folk, der kommer fysisk ind i butikken. På grund af den lukkede hovedindgang og coronakrisen er det tal faldet til tre-fem procent. Til gengæld er websalget steget.