- Jeg ved, hvor malerierne er, sagde den anonyme mand i telefonen: Kunsttyveriet, der gik over i historien

To kostbare malerier blev stjålet på Voergaard Slot, og selvom gerningsmændene hurtigt blev fanget, var malerierne sporløst forsvundet i årevis.

Se ”Historiske forbrydelser” om kunsttyveriet på Voergaard Slot nederst i artiklen.

Det er natten mellem fredag og lørdag 8. marts 2008.

Klokken er 03.10, da alarmen pludselig går i Guldstuen på Voergaard Slot.

Det er ikke første gang, alarmen lyder. Flere gange tidligere har der været falsk alarm på slottet – men denne gang skal det vise sig, at den er god nok.

Nogen har begået indbrud på slottet.

Det kan den daværende gartner konstatere, da han bliver alarmeret og kort efter ankommer til slottet.

To malerier mangler.

”Den Gale” af Francisco Goya og ”Portræt af Maria af Medici” af Peter Paul Rubens. Tilsammen anslås værdien af malerierne til 20 millioner kroner.

”Portræt af Maria af Medici” af Peter Paul Rubens.
”Portræt af Maria af Medici” af Peter Paul Rubens.

En halv time efter kommer politiet til Voergaard Slot, men i første omgang finder de intet udover rester af gipsrammerne.

- Der tænkte vi, at vi aldrig ser vores billeder igen. De er væk for evigt og altid, siger Verner Krogh, der er guide på Voergaard Slot.

To mænd fængsles

Da nyheden siver i medier og hos politikolleger dagen efter, ringer en klokke hos en betjent, som var på patrulje om natten.

I en bil, som han stoppede blot 50 minutter efter alarmen gik på Voergaard Slot, husker han at have set to malerier.

Politiet kører straks ud til bilens ejer for at kigge i bilen igen. Her finder de to gamle guldaldermalerier. Det er umiddelbart nedslående – hvis da ikke det var fordi, de i bunden af bilen også finder knust gips.

”Den Gale” af Francisco Goya.
”Den Gale” af Francisco Goya.

Gips som det, der var i rammerne omkring de værdifulde malerier af Goya og Rubens, og som der blev fundet rester af uden for slottet samme nat.

Fundet fører til, at to mænd på 21 år og 25 år bliver arresteret og senere idømt henholdsvis to år og otte måneders fængsel i Landsretten for kunsttyveriet.

Da bestyrelsesformanden for Voergaard Slot Anker Laden-Andersen hører, at der er tale om to unge mænd, opstår en tanke.

- Aldersmæssigt er det ikke ligefrem dem, der normalt er kunstelskere, så det lugter af, at det er et bestilt projekt, siger han.

Gerningsmændene er fanget og bag lås og slå. Men malerierne – de er fortsat sporløst forsvundet.

Findeløn på 100.000 kroner

At det lige netop er de to malerier af Goya og Rubens, tyvene er gået efter, er næppe en tilfældighed.

Verner Krogh vurderer, at malerierne er blandt de mest eksklusive på slottet.

Malerierne kom til Voergaard Slot i 1950’erne, hvor slottet blev købt af den dansk-franske greve Ejnar Oberbech-Clausen, som fragtede utallige antikviteter til Danmark fra sin svigerfamilie i Frankrig – heriblandt altså de to malerier.

Historiske forbrydelser

For at speede processen op og sprede ordet om de forsvundne værker, stiller Voergaard Slot sammen med deres forsikring en findeløn på 100.000 kroner.

Det får mange til at kontakte slottet og påstå, at de vist nok ved, hvor malerierne er. Fundet bliver de dog ikke.

Telefonen ringer

Årene går uden udvikling i sagen.

Men en dag ringer telefonen på Voergaard Slot.

Det er en guide på slottet, der tager telefonen, og i røret er der en mand, der siger, at han ved, hvor billederne er henne.

Han er villig til at oplyse det, hvis han får 10.000 kroner med det samme, og de sidste 90.000 kroner, når malerierne er fundet.

Historiske forbrydelser

Guiden beder manden om at ringe igen senere, så chefguide Verner Krogh kan nå hen på slottet og føre samtalen.

- Han ringer igen og stiller sit krav. Han siger også, at hvis vi ringer til politiet, så stopper sagen øjeblikkeligt, siger Verner Krogh.

Verner får lokket manden til at sende kravet på mail og ringe til Vernes mobiltelefon, og på den måde sikrer han sig både hans telefonnummer og e-mail.

Så kontakter Verner politiet, som kan oplyse, at de kender vedkommende i forvejen, og at de vurderer, at man på slottet skal tage henvendelsen meget seriøst.

Efter at have drøftet tilbuddet i et par dage, siger de ja til aftalen. Manden i røret får 10.000 kroner, og slottet får de oplysninger, der forhåbentlig skal til for at få ”Den Gale” og ”Portræt af Maria af Medici” hjem igen.

Dukker op i København

Politi og låsesmed rykker ud til den adresse, som bestyrelsen på Voergaard Slot har besluttet at betale 10.000 kroner for at få oplyst.

Men på adressen er der ingen malerier af Rubens og Goya.

quote Der tænkte vi, at vi aldrig ser vores billeder igen. De er væk for evigt og altid

Verner Krogh, guide

Igen er de slået tilbage til start i jagten på værkerne.

Endnu et par år går med stilstand.

Men i 2015 får bestyrelsen pludselig en henvendelse fra PET, som mener at have fundet malerierne i København.

- Vi får tilsendt billeder, der viser de malerier, vi efterspørger, siger bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen.

Indslag fra 15. juli 2015: Voergaard Slots kunstsamling blev atter komplet i dag, da de to stjålne malerier af Goya og Rubens vendte hjem.

Findelønnen på 100.000 kroner bliver udbetalt, og endelig kommer malerierne tilbage til Voergaard Slot.

Hvem der var i besiddelse af dem, får man på Voergaard Slot aldrig at vide. Men noget tyder på, at de ikke har haft held med at skille sig af med de meget omtalte kunstværker.

- Formodentlig har der aldrig ligget et bud på nogle millioner kroner på de her billeder. Kendere i branchen ved jo, hvor billederne hører hjemme, så jeg formoder, at de har været usælgelige – i hvert fald i Danmark, siger guide Verner Krogh.

Øget sikkerhed

Tyveriet har været en lærestreg for Voergaard Slot, som siden da har skruet op for sikkerheden.

Bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen, der også er fransk konsul.
Bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen, der også er fransk konsul.
Foto: Candofilm

For bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen har sagen også sat gang i refleksionerne, og han er blevet mere opmærksom på, at man gør sig sårbar, når man inviterer folk ind for at se en privat kunstsamling.

- Det er ikke kun venlige folk, der ser på. Jeg har da også haft mine overvejelser, om det var rigtigt at stå frem i dag og fortælle historien, siger bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen.

- Omvendt er der rigtig meget sikkerhed på Voergaard i dag, så jeg er ret fortrøstningsfuld ved, at der ikke sker noget, fordi vi træder frem her, slutter han.

Se meget mere i første afsnit af ”Historiske forbrydelser” lige her:

Kunsttyveriet - Historiske forbrydelser (S1:E1)

Seneste nyt

fra Nordjylland