Marie og Nikolai var skoletrætte: Landmandspraktik hjælper sårbare unge
Skoletræthed og mistrivsel presser hvert år tusindvis af unge væk fra en uddannelse.
Marie Frisk skifter to gange om ugen tysk, grammatik og matematik ud med praktisk arbejde hos Line Vanggaard på gården i Jerslev.
Det skulle egentlig bare have været et almindeligt praktikophold, men fordi hun ikke trivedes i sin klasse og var skoletræt, fik hun mulighed for fast at bruge to dage om ugen på gården.
- Det giver noget helt andet. Det giver mig ny energi til resten af ugen.
Hun er snart færdig med 8. klasse - og det er de to ugentlige dage på gården, der har fået hende igennem de sidste måneder.
Efter sommerferien er hun klar til at tage videre på efterskole.
- Det har givet mig et løft, men jeg kan godt mærke, at jeg snart skal noget andet. Det er hårdt at gå i skole - det er ikke lige det fedeste.
Det er tre år siden 17-årige Nikolai Larsen begyndte at arbejde her.
Han begyndte i praktik, da han gik i erhvervsklassen på Toftegårdsskolen i Jerslev. Her er undervisningen tilpasset skoletrætte unge, så de har dansk, engelsk og tysk om formiddagen, og virksomhedspraktik om eftermiddagen.
Efter endt skolegang er han fortsat hos Line Vanggaard som ungarbejder. Og i stedet for at opgive drømmen om en uddannelse, har han nu fået mod på at skulle på skolebænken igen.
- Jeg har lært landbrugsfaget at kende, og hvordan det hele skal gøres - og det er bare skønt at være landmand. Så det bliver enten det, eller også skal jeg læse til mekaniker, fortæller han.
Nikolai Larsen og Marie Frisk var begge på vej til at blive del af en bekymrende statistik: på landsplan er 42.000 unge uden uddannelse eller arbejde.
Derfor fremlagde Reformkommissionen i dag deres bud på, hvordan flere unge finder vej tilbage på sporet. Og det involverer i høj grad et stærkt samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder. Og det er vand på Line Vanggaards mølle:
- Landbruget er faktisk dem, der er gode til det. Der kan man rumme dem, der skal ud at have et fodfæste i livet.
I mere end seks år har hun taget unge under vingerne - og det er ikke slut her.
- Der er arbejde med at have dem, men det opvejes fuldstændig af at se dem blomstre, fortæller hun.