Mere motion i Brønderslev: - Når jeg er kommet afsted, bliver jeg bare så glad

Botilbud i Brønderslev skal løfte standarden for, hvordan fysisk aktivitet kan blive en succesfuld del af hverdagen.

I gennemsnit dør mennesker med psykiske lidelser 10 år tidligere end normalbefolkningen. Én af årsagerne bag den triste statistik er blandt andet fysisk inaktivitet.

Men nu går et botilbud i Brønderslev ind i kampen for at gøre sine borgere mere aktive og dermed nedsætte risikoen. Hedebo i Brønderslev er nemlig blevet idrætscertificeret. Og det falder i god jord hos beboerne.

- Jeg synes, at det er rart, at vi borgere kan komme ud og dyrke noget idræt, om det så er en lille gåtur, praktiske opgaver eller at være kreativ. Det er guld værd for beboere og Hedebo, siger Helle Thorup Andersen, der bor på stedet.

310523 Helle Thorup Andersen, beboer hedebo botilbud calr 7951

De første i Jylland

Hver dag kan beboerne på Hedebo vælge mellem forskellige aktiviteter efter behov. Blandt andet gå-fodbold, kongespil og stigegolf.

- Det giver mig glæde. Jeg har lidt svært ved at komme afsted, og når jeg så er kommet afsted, så kører det bare, og så bliver jeg glad. Det smitter også af, at vi kan gøre noget sammen, fortæller Helle Thorup Andersen.

quote Det er guld værd, at vi er sammen om nogle opgaver her i huset.

Helle Thorup Andersen, beboer på Hedebo

Botilbuddet er det første i Jylland til at modtage certifikatet og kun det femte i hele Danmark. Noget, lederen af Hedebo er stolt af:

- Vi håber også på at kunne inspirere andre steder. Vi håber også, at det er noget, som bliver mere og mere udbredt, siger Kathe Riis Johansen.

Både medarbejdere og borgere får som en del af certificeringen et kompetenceløft, og kan nu sætte fokus på blandt andet nogle af de sygdomme, som borgerne oftest rammes af.

- De oplever det faktisk som noget ligeværdigt i forhold til, at det er noget de gør med medarbejderne. Normalt er det medarbejderne, som ved, hvad der er bedst for borgeren, men her gør de noget på lige fod, og det gør også noget rigtig godt.

Kathe Riis Johansen samarbejde med Brønderslev Kommune om projektet. Med projektet ønsker de "at sende et signal til omverdenen om, at her prioriteres fysisk aktivitet og bevægelse for sårbare og udsatte borgere".
Kathe Riis Johansen samarbejde med Brønderslev Kommune om projektet. Med projektet ønsker de "at sende et signal til omverdenen om, at her prioriteres fysisk aktivitet og bevægelse for sårbare og udsatte borgere".

Lokalt samarbejde

En del af idrætten sker i samarbejde med den lokale forening BIFOS, der er drevet af og for psykisk sårbare i Brønderslev Kommune. Ugentligt afvikler foreningen idrætsaktiviteter i Brønderslev, hvor også en række af Hedebos borgere deltager.

- Vores tilbud er særligt tilrettelagt efter medlemmernes udfordringer, og vi vil gerne have, at alle skal trives i vores idrætsfællesskab. Vi ved, at når man dyrker idræt sammen med andre, er der større sandsynlighed for, at man holder ved,siger Peter Baggesgaard, der er formand i idrætsforeningen.

quote Det er vores fornemmeste opgave, at borgere med en psykiske sårbarhed har et sted, hvor de kan dyrke idræt i trygge rammer.

Peter Baggesgaard, formand i idrætsforeningen BIFO

Idrætscertifikatet skal fornyes igen i 2026. Indtil da glæder Helle Thorup Andersen sig over muligheden for at få mere sved på panden.

- Det gør mig næsten lykkelig over, at man har nogle gode ting i sin hverdag. Det er jo ikke hver dag, at man har lige meget overskud, men de dage man har mest overskud, der kører det bare. Man nyde de gode dage, man har. Så må man trække stikket på de dårlige dage og så komme igen, siger Helle Thorup Andersen.Seneste nyt

fra Nordjylland