”Min søn bliver prøveklud”: Farer i flint over politikernes ”forhastede” beslutning
Se indslaget fra gårsdagens byrådsmøde herover.
Byrådet i Brønderslev vedtog onsdag næste års budget. Et budget, der mildest talt vækker harme hos en lang række forældre i kommunen.
Omkring 170 forældre var mødt op til onsdagens byrådsmøde i Brønderslev Kommune for at vise deres utilfredshed med politikernes planer på skoleområdet.
Forud for mødet havde borgerne indhentet 1400 underskrifter. Alle sammen fra modstandere af planerne, der lægger op til, at de store børnehavebørn, som skal starte i skole efter sommerferien, allerede i april skal begynde i SFO.
Altså fire måneder før skolestart.
Det virker meget spontant, og det virker som om, at politikerne vil asfaltere vejen, mens de kører
Thomas Gramskov, far
Trods modstanden fra de mange fremmødte blev forslaget vedtaget. Det faktum skuffer Thomas Gramskov, som har et barn, der skal starte i skole næste år.
- Jeg havde selvfølgelig håbet, det blev stemt af bordet, men jeg er mest skuffet over, at det hele skal hastes igennem. Institutionerne er jo ikke klar til det her. Det virker meget spontant, og det virker som om, at politikerne vil asfaltere vejen, mens de kører, og det er et problem – specielt når man har med børn at gøre, siger han og tilføjer:
- Jeg har selv en søn, der bliver prøveklud i det her, så jeg er meget bange for, hvad han møder ind til. Der sker rigtig meget for børn i den alder.
Mener sparekniven skal svinges andre steder
Brønderslev Kommune sparer 1,9 millioner kroner ved tiltaget. Penge, som Thomas Gramskov mener, at man i stedet burde finde andre steder i budgettet.
- Man vil gerne have familier til byen, og det får man altså ikke ved at have pæne brosten i gågaden. Det får man derimod ved at give børn og unge nogle gode muligheder, siger han og peger på, at pengene i stedet skulle tages fra bygge- og anlægsprojekter.
Thomas Gramskov er langt fra den eneste, der gik slukøret fra mødet. Også Thomas Jensen frygter konsekvenserne ved ændringen.
- Jeg føler mig magtesløs, men samtidig bliver det spændende at se, hvordan de løser opgaven, for jeg kan ikke se, hvordan de kan nå at stable alt der her på benene, så 'førskolegrupperne' kan nå at blive etableret ordentligt, siger han og fortsætter:
- Det kunne sikkert godt lykkes, hvis de havde længere tid til at implementere det, men jeg frygter, at de ikke har tid nok.
Besparelse nødvendige, siger borgmester
Borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard, (V) erkender, at han blev overrasket over, hvor voldsom debatten endte med at være til byrådsmødet.
Ifølge borgmesteren var det dog en nødvendighed med besparelser grundet en, "uhyggelig ringe og stram økonomiaftale", som blev ført igennem af regeringen tidligere på året.
- Det var egentligt et forsøg på rettidig omhu. Hvis man ingenting gør, og kommunen så går rabundus om tre år, så er det heller ikke særlig interessant for børnene, siger Mikael Klitgaard, inden han forklarer, hvorfor pengene ikke er taget fra anlæg, som Thomas Gramskov foreslår.
- Vi kunne måske godt tage nogle penge fra nogle anlæg, men det løser ikke problemstillingen de næste 10-20 år. Vi skal kigge på driften de næste mange år, mens anlægsprojekter ofte bliver lavet én gang, inden man så slutter det af. Desuden er vi i forvejen en kommune, der bruger meget lidt på anlæg, selvom vi har nogle bygningsmæssige opgaver, som skal løses her og nu, så det er pest eller kolera, siger borgmesteren.
Frygter du ikke, at tiltaget kan fraholde nogle børnefamilier fra at flytte til kommunen?
- Jo, det tænker jeg. Men andre kommuner har også lavet lignende tiltag. Nu prøver vi at indfase det her på den bedst mulige måde, og hvis der så er et sted, hvor vi ikke kan nå at indføre det, så må vi tage den derfra, siger han og fastslår, at alle skoler ikke behøver at blive berørt af det.
Stemmerne i byrådet fordelte sig således, at 17 stemte for, mens 10 stemte imod. Ja-sigerne var Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Borgerlisten samt Nye Borgerlige, mens SF og Enhedslisten stemte imod sammen med Socialdemokratiet.
TV2 Nord talte onsdag med en professor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, og her var meldingen, at børnene går glip af nogle "vigtige udviklingsmuligheder", når de sendes tidligere i SFO.
Hør interviewet med professor Charlotte Ringsmose herunder: