Nye boliger på sygehusgrund vil ikke have varme fra naboen - alternativ løsning kan være ulovlig
Mens andre borgere i Dronninglund er tvunget til at få deres varme fra byens fjernvarmeværk, kan dem i de nye boliger på sygehusgrunden blive fritaget.
Dronninglund Fjernvarmes nærmeste nabo er byens tidligere sygehus. Derfor mener formanden for fjernvarmeværket ikke, at de 80 boliger, der er ved at blive bygget på sygehusgrunden, skal varmes op med andet end fjernvarme.
- Hvorfor i alverden, der er nogen, der vil stå uden for fællesskabet, forstår jeg bare ikke, siger Carsten Møller Nielsen, som er formand for Dronninglund Fjernvarme.
Mens der var sygehus i Dronninglund, blev bygningerne forsynet med varme fra sin egen varmecentral - en såkaldt blokvarmecentral.
Den blev frakoblet i april sidste år, og bygherre har i stedet sat solpaneler og varmepumper op som varmekilde. Men den går ikke ifølge varmeforsyningsloven, mener Carsten Møller Nielsen. Dronninglund Fjernvarme har derfor klaget til Brønderslev Kommune. Her er sagen nu endt på Teknik- og Miljøudvalgets bord.
- De skal tage stilling til, om de vil tækkes en udvikler fra Aalborg med 80 boliger og så negligere de 1500 andre forbrugere i byen, siger Carsten Møller Nielsen.
Kan få godkendt alternativ løsning
På udvalgets seneste møde blev den foreløbige konklusion, at bygherren ifølge loven kun kan undgå at skulle aftage fjernvarme, hvis han kan præsentere et alternativt projekt, der viser sig at være mere samfundsøkonomisk fordelagtigt end fjernvarme.
- Når der ligger en konkret ansøgning om et projekt, så vil forvaltningen gennemarbejde det, og hvis det lever op til de krav, der er i lovgivningen, så vil man skulle træffe en afgørelse på den baggrund, siger Peter Stecher (K), som er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Brønderslev Kommune.
Bygherren, MVE Byg, fortæller til TV2 Nord, at de regner med at udarbejde et projektforslag, som politikerne godkender. MVE Byg mener nemlig, at løsningen med varmepumper er bedre for både klimaet og beboernes pengepung end at tilslutte sig fjernvarme.
Kan du forstå de to parter i sagen og deres interesser?
- Helt klart, fordi vi har jo netop igennem det sidste års tid fået at vide, at vi skal sørge for at udrulle fjernvarme til flest mulig mennesker, og samtidig får vi også nogle andre signaler, der siger, at man skal gøre det så klimarigtigt som muligt, og det er to ting, som konflikter i denne sag, siger Peter Stecher.
Kan betyde lavere varmepris
Hvis den tidligere sygehusgrund bliver tilsluttet fjernvarme, vil det betyde, at der er flere forbrugere i Dronninglund til at deles om regningen, og dermed vil varmeregningen blive lavere for de cirka 1500 forbrugere, der allerede er tilsluttet.
Derfor er Dronninglund Fjernvarme klar til at kæmpe indædt for deres sag, og formanden frygter, hvilke følger det kan få, hvis kommunen ikke tvinger de nye beboere på sygehusgrunden til at aftage fjernvarme.
- Hvis det kører igennem, som det ser ud for øjeblikket, så vil de brede sig som ringe i vandet og danne præcedens i andre byggerier. Specielt her i Dronninglund, men også i andre kommuner. Dermed vil kommunernes varmeplanlægning komme voldsomt under pres, og regeringens varmeplanlægning vil komme under pres, så jeg forstår simpelthen ikke politikerne på dette punkt, siger Carsten Møller Nielsen.
Bygherren har fået et halvt år til at udarbejde et projektforslag, hvorefter Teknik- og Miljøudvalget vil tage stilling til sagen.