Satte ild til ekskærestens hus: Nu er der faldet dom i sagen

En længerevarende strid mellem et tidligere kærestepar endte med et hus i flammer. Nu er to personer dømt.

Et kærestepar skal hver især afsone to års fængsel efter de 11. december 2023 satte ild til et hus i Melholt. Det har Retten i Hjørring afgjort onsdag. 

I huset lå kvindens ekskæreste og sov, og derfor vurderede retten, at der var tale om en konkret fare for mandens liv. Forbrydelsen koster desuden kvindens nuværende kæreste en udvisning af Danmark, da han er polsk statsborger. 

Dommen er et foreløbigt punktum på en længere periode med mystiske hændelser omkring ejendommen i Melholt. 

Måtte hoppe ud af vinduet

Det hele begyndte i efteråret 2023, da ejendommen på Strandvejen 250 i Melholt for første gang blev udsat for hærværk. I ly af natten havde personer smadret ruder og lavet graffiti på husmuren.

Nogle uger senere, 11. november klokken 00.16, ringede ejeren af huset, en 38-årig mand, 112, da der var ild i en isbod, han havde i sin forhave.

Midt i december var den gal igen. Denne gang stod husets entré i flammer. Flammerne fandt vej op af trappen til første sal, hvor ejeren lå og sov, indtil han blev vækket af uforklarlige lyde. 

Den 38-åriges hus i Melholt efter branden 11. december 2023
Den 38-åriges hus i Melholt efter branden 11. december 2023
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Manden reddede sig ud fra branden ved at springe ud af sit vindue. Det resulterede i et fald på omkring fem meter, som han kom uskadt fra. Efter selv at være sluppet fri fik manden åbnet et vindue og tilkaldt sin hund, som havde ligget og sovet i stueetagen, og fik reddet den ud.

Udover hunden og sig selv, var det eneste, manden nåede at få med sig en jakke, hvor der tilfældigvis lå en gammel mobiltelefon i lommen, som manden brugte til at tilkalde hjælp.

Mens manden blev tilset af en ambulanceredder fik han øje på sin ekskærestes bil på vejen.

- Da jeg så min ekskærestes bil, kunne jeg godt regne ud, at det var hende, der stod bag, siger den 38-årige mand, under sin vidneafhøring ved Retten i Hjørring.

Se og hør om sagens forløb, og hvordan den har påvirket naboerne i Melholt i indsalget herunder.

En strid om penge

Under retssagen kom det frem, at den kvindelige tiltalte mente, at hendes 38-årige ekskæreste skyldte hende penge. Omkring 60.000 kroner. 

Den 38-årige selv forklarede, at han havde betalt hende tilbage, men at det var striden om de lån, der lå til grund for kontroversen mellem de to, og hvorfor han mente, at det var den kvindelige ekskæreste - og hendes nye kæreste - der stod bag branden og de mange mystiske hændelser på Strandvejen 250 i Melholt.

Og det var netop det, retten skulle tage stilling til. Hvorvidt den kvindelige ekskæreste og hendes nye mand først havde sat ild til isboden i haven og dernæst huset en måned senere.

Paragraf 180 i straffeloven

Det tiltalte kærestepar blev dømt for at overtræde paragraf 180 i straffeloven.

Det er den grove brandstiftelsesparagraf, som siger:

"Sætter nogen ild til egen eller fremmed ejendom under sådanne omstændigheder, at han indser, at andres liv derved udsættes for overhængende fare, eller det sker med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller til at befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, straffes han med fængsel indtil på livstid."

Kilde: Danske love


Den nye kæreste var klar til at tage faldet, og forklarede i retten, at det var ham og kun ham, der havde sat ild til huset, men at han gjorde det, fordi han ikke troede, at der var nogen derinde. 

Ifølge ham selv, havde han forsøgt at banke på døren flere gange, uden at der var blevet åbnet, og det havde irriteret ham, at den 38-årige ikke var hjemme, fordi de ifølge tiltalte havde aftalt at tale om den uafklarede gæld.

Anklager Katrine Melgaard er tilfreds med dommen til de to tiltalte.
Anklager Katrine Melgaard er tilfreds med dommen til de to tiltalte.

Men den forklaring købte retten ikke. 

De konkluderede, at det nye kærestepar havde planlagt at sætte ild til huset ved at købe benzin på vejen derhen, at de begge var vidende om, at det skulle ske, og at de gjorde det, selvom de vidste, at husets ejer var derinde, og ikke ville have mulighed for at komme ud, når de satte ild til hoveddør, entré og trappe, som var den eneste flugtvej.

- Når man sætter ild til hoveddøren i et hus, hvor beboeren ligger og sover oppe på første sal, og der går ild i den trappe, der fører op og ned fra førstesalen, så er det noget, vi ser meget alvorligt på, og det gjorde retten også, siger anklageren. 

Herunder kan du høre forsvarens reaktion på domsafsigelsen.

Nicolaj Horn, der var forsvarsadvokat for den 40-årige mand, var også tilfreds med dommen.


Utrygge naboer

Begge de dømte udbad sig betænkningstid i forhold til om de ønskede at anke dommen, som altså er et foreløbigt punktum i den langstrakte konflikt.

En konflikt, som ikke er gået ubemærket hen hos de øvrige beboere i den lille by.

- Jamen hvem ved, om det er her, der opstår brand næste gang. Der har været en del skumle typer på adressen der, og det er da ikke så sjovt, siger Kjeld Severinsen, der bor i Melholt.

Han er godt træt af situationen med naboejendommen, der flere gange har været udsat for hærværk og brandattentater.

- Vi har boet her i 26 år, men når der pludselig begynder at ske sådan noget, så begynder man da at overveje, om man skal blive ved med at bo her, siger Kjeld Severinsen.Seneste nyt

fra Nordjylland