Tage har mistet 6000 kroner: Nu vil han sagsøge fjernvarmeværkets bestyrelse

De har en god sag mener en juraprofessor.

Temperaturen i stuen hjemme hos Tage Kohsel i Dronninglund har været lun hele vinteren, men Tages følelser overfor bestyrelsen i byens fjernvarmeværk er til gengæld på frysepunktet. 

Det bunder i, at han er gået glip af den skattefri varmecheck på 6000 kroner.

- For mig er det allerværste, at det er hele byen, der er gået glip af de 6000 kroner, siger Tage Kohsel.

65 procent gas

I marts 2022 modtog fjernvarmeværket et brev fra Energistyrelsen. Her skulle Dronninglund Fjernvarme svare på, om de brugte mere end 65 procent naturgas i deres varmeproduktion i 2021. 

Hvis værket gjorde det, ville de kunder, der havde en husstandsindkomst på under 650.000 kroner være berettigede til en varmecheck på 6000 kroner. 

Se indslaget nederst.

Værket brugte 69 procent naturgas, men det blev aldrig meldt tilbage til Energistyrelsen, lyder det fra Tages Kohsels advokat Kim Østergaard. Derfor gik fjernvarmekunderne glip varmechecken.

- Bestyrelsen har sovet i timen, og det har haft store konsekvenser, siger Tage Kohsel.

KRITERIER FOR AT FÅ VARMECHECK

For at få varmechecken:

  • Din husstand skal have en indtægt på under 650.000 kr. (706.000 før AM-bidrag)

  • Husstanden skal være opvarmet med:

    • Individuelt gasfyr

    • Fjernvarme i et område med mere end 65 % gas eller en kombination af gas og el, der giver samme gennemsnitlige prisstigning

    • El-paneler eller varmepumper som primær varmekilde, som oplever en tilsvarende prisstigning

Tage Kohsel og hans advokat Kim Østergaard mener, at værkets bestyrelse er erstatningsansvarlige overfor fjernvarmekunderne. De arbejder lige nu på at lave et gruppesøgsmål mod bestyrelsen. 

De vurderer, at mellem 500 og 700 husstande i Dronninglund er gået glip af varmechecken. 

Anders Ørgaard, professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, mener at fjernvarmekunderne har en god sag, hvis de stævner bestyrelsen.

- Jeg vurderer, at fjernvarmekunderne har en udmærket sag mod bestyrelsesmedlemmerne. Det er rimeligt klart, at bestyrelsesmedlemmerne har fået forelagt det her spørgsmål (Fra Energistyrelsen, red.), og at man ikke har reageret på det. Det kan medføre et erstatningsansvar for bestyrelsen, siger Anders Ørgaard.

Nej tak til forlig

Bestyrelsen har tegnet en ansvarsforsikring. Advokat Kim Østergaard mener, at forsikringen skal dække den fejl, som han mener, bestyrelsen har begået. 

Kim Østergaard har forsøgt at indgå et forlig med bestyrelsens advokat, men det er blevet afvist.

- Dermed har vi nu ikke andre muligheder end at indlede det her gruppesøgsmål, siger advokat Kim Østergaard.

Bestyrelsens næstformand har tidligere oplyst til TV2 Nord, at fejlen skyldes at en tidligere driftsleder gav bestyrelsen fejlagtige oplysninger om gasforbruget til bestyrelsen. 

TV2 Nord har kontaktet bestyrelsens advokat Søren Bergenser. Han siger, at hverken han eller bestyrelsesmedlemmerne udtaler sig om sagen nu. Han siger dog, at han ikke mener, at der er noget erstatningsansvar.

Fjernvarmekunderne ønsker ikke at stævne selve fjernvarmeselskabet. Hvis de vandt den sag, ville det være fjernvarmekunderne selv, der skulle betale erstatningen, lyder det fra Tage Kohsel. Derfor mener han ikke, det ville give mening. 

Kom aldrig på listen

For at fjernvarmekunderne kunne få varmechecken på 6000 kroner, skulle fjernvarmeværket svare på et brev for at komme på Energistyrelsens liste. Det skete ikke, og det mener også Anders Ørgaard er bestyrelsens ansvar.

- Når man får sådan en henvendelse, så bør man forvente at bestyrelsen behandler sagen. Det er ret begrænset, hvad de skal gøre. De skal bare få fjernvarmeværket på den her liste (hos Energistyrelsen, red.) og der er ikke andre der kan udføre den her opgave. Kunderne kan ikke selv melde sig på listen. Det skal fjernvarmeværket gøre, siger Anders Ørgaard.

Tage Kohsel håber, at truslen om et gruppesøgsmål vil få fjernvarmeværkets bestyrelse og deres forsikringsselskab til at genoverveje et forlig.

- Jeg håber ikke vi skal igennem en stævning. For det er både omkostningsmæssigt og tidsmæssigt træls for alle parter, siger Tage Kohsel.

Energistyrelsen har netop åbnet for at husstande, der er berettiget til varmecheck, men ikke fik søgt i første runde, kan søge igen. 

Meldingen fra Energistyrelsen er dog at kunderne hos Dronninglund Fjernvarme stadig ikke kan søge, fordi de aldrig kom på styrelsens liste.


Seneste nyt

fra Nordjylland